Moment istoric: primele alegeri parlamentare libere în Libia

256
Moment istoric: primele alegeri parlamentare libere în Libia - libiaalegeri-1341755991.jpg
După 42 de ani de regim militar, în Libia au fost organizate sâmbătă primele alegeri libere ce au drept scop desemnarea a 200 de reprezentanți în Adunarea Națională, relatează BBC News. Parlamentul ales va avea un mandat temporar și va înlocui Consiliul Național de Tranziție, care a preluat puterea după căderea regimului colonelului Gaddafi. Mulți dintre cei aproximativ 2,9 milioane de cetățeni cu drept de vot sunt dezamăgiți de împărțirea neechitabilă a mandatelor între regiunile Libiei.

60 de mandate de deputat au fost alocate zonei petroliere din estul Libiei, 40 mandate zonei de sud și 100 vestului țării.

Reprezentarea slabă a regiunii de est a dus la oprirea activității petroliere, unele dintre cele mai importante terminale de producție fiind închise la Brega, Ras Lanouf și Sidra.

De asemenea, un membru al comisiei electorale libiene a fost împușcat mortal, vineri seară, în timpul unui atac asupra elicopterului ce transporta buletine de vot, în apropierea orașului Benghazi. Tot aici, o secție de votare a fost vandalizată, iar în Ajdabiya buletinele de vot au fost arse.

Deși nu au fost lansate pronosticuri, dintre cei 3.700 de candidați eligibili șanse mai mari pentru obținerea majorității mandatelor îl au reprezentanții Partidului Justiției și Reconstrucției, format din foștii membri ai Frăției Musulmane.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 23 Ianuarie 2012
Stire din Actual : Arme chimice descoperite  în Libia
Sâmbătă, 05 Noiembrie 2011
Stire din Actual : Ultimele zile din viața lui Gaddafi
Joi, 29 Decembrie 2011
Stire din Politică-Administrație : Ajutor umanitar pentru Libia
Pagina a fost generata in 0.6894 secunde