Moment critic în istoria relațiilor SUA - Turcia: Joe Biden recunoaște genocidul armean

1030
Moment critic în istoria relațiilor SUA - Turcia: Joe Biden recunoaște genocidul armean - 210414162010joebidenapril1420210-1619281746.jpg

Articole recomandate

Joe Biden a recunoscut genocidul armean sâmbătă, devenind primul președinte al Statelor Unite care a calificat astfel moartea a 1,5 milioane de armeni masacrați de Imperiul Otoman în 1915, potrivit AFP.

„Americanii îi onorează pe toți armenii care au pierit în genocidul care a început cu 106 ani în urmă”, a scris el într-un comunicat. „Facem asta pentru a onora victimele, nu pentru a acuza” pe cineva, a subliniat un oficial american, sub condiția anonimatului, în timp ce Turcia a calificat genocidul și decizia ca o „minciună”.

Pe 24 aprilie, poporul armean comemorează începutul masacrelor comise de Imperiul Otoman în 1915, în timpul Primului Război Mondial, potrivit New York Times şi Wall Street Journal.


Genocidul a fost planificat și executat de către partidul de la putere la momentul respectiv, Comitetul Uniunii și Progresului (CUP), mai bine cunoscut sub numele de „Junii Turci”, compus în special din triumviratul de ofițeri Talaat Paşa, Enver Paşa și Jemal Paşa, care conduceau Imperiul Otoman implicat la acea dată în Primul Război Mondial alături de Puterile Centrale.

Genocidul a costat viețile a aproximativ un milion două sute de mii de armeni din Anatolia și Armenia de vest.

Deportările și masacrele au fost pregătite și organizate de la Constantinopol, capitala de atunci a Imperiului, și implementate la nivel local de către liderii din diverse districte și provincii. Fiecare birou local era responsabil pentru colectarea armenilor din aria sa administrativă, apoi soldații și jandarmii otomanii escortau convoaiele până în deșert în „marșurile morții⁠” și comiteau ei înișiși asasinate sau dădeau frâu liber violenței grupurilor de bandiți înarmați, în cea mai mare parte kurzi. Politica de recunoaștere a acestui genocid la nivel mondial este încă subiect de dezbatere și controverse, din cauza negaționismului genocidului, mai ales în Turcia.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5516 secunde