Misiunea Sophia. "Mai multe responsabilități din partea statelor UE"

369
Misiunea Sophia.

Articole recomandate

Șefa diplomației europene, Federica Mogherini, a adresat, ieri, un apel statelor membre ale Uniunii Europene să își asume mai multe responsabilități pentru găsirea unei soluții la problema spinoasă a porturilor de debarcare a migranților salvați de misiunea navală europeană Sophia, relatează agenția AFP, consultată de Agerpres.

"Chiar dacă este o problemă dificilă, cred că ar fi bine ca statele membre să își asume mai multe responsabilități pentru rezolvarea disputei legate de porturile de debarcare a migranților", a declarat Federica Mogherini, la sosirea la reuniunea informală de la Viena a miniștrilor Apărării din UE.

Chestiunea modalităților de continuare a operațiunii navale europene Sophia se află pe agenda discuțiilor din capitala Austriei.

Operațiunea Sophia, aflată în prezent sub comandament italian, prevede ca toți migranții salvați în cadrul misiunii să fie debarcați într-un port italian, dar guvernul populist de la Roma solicită o împărțire a responsabilităților de preluare a lor, amenințând că, în caz contrar, va compromite operațiunile de salvare.

Italia a anunțat la sfârșitul lunii iulie un termen de cinci săptămâni, adică până la sfârșitul lui august, pentru partenerii europeni în vederea unor progrese în privința porturilor de debarcare.

Potrivit șefei diplomației europene, în ultimele săptămâni au avut loc negocieri, dar "deocamdată nu a fost găsit niciun consens".

"Este o chestiune pe care nu o putem ignora și voi cere astăzi statelor membre să dea linii directoare", a adăugat ea.

Italia a indicat deja că va susține la reuniunea de la Viena ideea unei rotații a porturilor europene de primire a migranților salvați în cadrul misiunii Sophia.

"Nu ne putem permite să lăsăm o operațiune europeană fără reguli clare de aplicare", a subliniat Federica Mogherini.

Ea a afirmat că toate statele membre sunt de părere că operațiunea Sophia, lansată în iunie 2015 în urma unei serii de naufragii în Mediterana, trebuie să continue. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2215 secunde