Miniștrii de interne francez, german și spaniol, împotriva propunerilor CE privind controlul la frontiere

518
Miniștrii de interne francez, german și spaniol, împotriva propunerilor CE privind controlul la frontiere - claudegueant9999a2759a-1315921231.jpg
Miniștrii de interne ai Franței, Germaniei și Spaniei s-au pronunțat astăzi împotriva propunerilor Comisiei Europene de a reglementa strict reintroducerea controalelor la frontierele naționale, reafirmând "responsabilitatea politică" a statelor membre în acest domeniu, informează Agerpres.

"Statele membre poartă responsabilitatea politică a menținerii ordinii publice și a protejării securității interne", afirmă miniștrii Claude Guéant, Hans-Peter Friedrich și Antonio Camacho, într-o declarație comună dată publicității la Berlin.

"Respectarea nucleului suveranității naționale este de primă importanță", afirmă miniștrii. "Concepțiile Comisiei Europene (...) nu sunt așadar împărtășite", subliniază cei trei oficiali în declarația menționată.

Prin propunerea ce va fi prezentată vineri de către comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom, Comisia de la Bruxelles dorește să joace un rol cheie în reglementarea reintroducerii eventuale de controale la frontierele naționale ale spațiului Schengen, mai ales în situații de imigrație masivă. În astfel de cazuri, statele ar urma să adreseze o solicitare Comisiei, pe care să o justifice și care va fi apoi supusă aprobării cu majoritatea calificată a membrilor UE. După cum preciza recent Michele Cercone, purtător de cuvânt al executivului UE, propunerile nu vizează un anume stat membru sau o anumită situație particulară, fiind destinate consolidării sistemului Schengen, mai ales protejării dreptului la liberă circulație.

Dezbaterea pe această temă a fost relansată în această primăvară, după ce Franța a reintrodus unele controale la frontiera cu Italia pentru a opri afluxul de imigranți tunisieni.

Sub presiunea extremei dreptei, Danemarca a reintrodus apoi unilateral controalele vamale, o decizie puternic criticată de Bruxelles și de alte state comunitare, în primul rând Germania.

În prezent, acordurile Schengen permit reintroducerea controalelor la frontierele naționale în cazuri de atentate sau pentru evenimente majore politice sau sportive


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2623 secunde