Miniștrii apărării din țările membre NATO s-au reunit la Bruxelles

137
Miniștrii apărării din țările membre NATO s-au reunit la Bruxelles - ministrii-1571948597.jpg

Articole recomandate

Miniștrii apărării din țările membre ale NATO s-au reunit, ieri, la Bruxelles pentru a aborda probleme cheie pentru organizație, informează Agerpres. 


Înaintea reuniunii de două zile, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a prezentat subiectele de discuție, printre care misiunile și operațiunile NATO, îmbunătățirea pregătirii forțelor NATO, progresul înregistrat în ceea ce privește o partajare mai echitabilă a sarcinilor și rezistența sistemelor de telecomunicații, conform site-ului Alianței Nord-Atlantice. 
Potrivit oficialului citat, reuniunea ar trebui să permită "să aplaneze divergențele" apărute în cadrul Alianței după operațiunea lansată în nord-estul Siriei de Turcia, unul dintre membrii organizației. 


"Nu se poate nega că există divergențe", a recunoscut Stoltenberg în timpul prezentării reuniunii ministeriale. "Dezacordurile dintre aliați pun probleme și de aceea avem nevoie de o discuție sinceră și deschisă în cadrul unei reuniuni ministeriale", a explicat el. 


NATO nu a condamnat operațiunea militară lansată în 9 octombrie de președintele turc Recep Tayyip Erdogan împotriva milițiilor kurde aliate ale coaliției internaționale împotriva grupării Stat Islamic (SI), alianță formată de SUA și la care participă Turcia și mai multe țări din UE membre ale NATO. 


Jens Stoltenberg a refuzat, miercuri, să condamne această intervenție. În schimb, el a insistat asupra "îngrijorărilor legitime pentru securitatea sa" avansate de Turcia pentru a desfășura această operațiune. 


În același timp, el a subliniat necesitatea de a continua lupta împotriva SI, pentru că această luptă "nu s-a încheiat". "Califatul a fost înfrânt de coaliția internațională la care participă NATO, însă trebuie evitată resurgența", a susținut el. 


Turcia a acceptat, la 17 octombrie, să-și suspende ofensiva timp de cinci zile, la cererea SUA. Un acord între Ankara și Washington prevede punerea în aplicare a unei "zone de securitate" de 32 de kilometri în interiorul teritoriului sirian. 
"Suntem încurajați de rezultatele acestui acord. Acum, urgența este menținerea unui acord politic", a spus Stoltenberg. 




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.8774 secunde