Michel Barnier propune prelungirea negocierilor cu Marea Britanie privind Brexit-ul

191
Michel Barnier propune prelungirea negocierilor cu Marea Britanie privind Brexit-ul - michel-1535899900.jpg

Articole recomandate

Negociatorul-șef al Uniunii Europene privind Brexit-ul, Michel Barnier, s-a declarat deschis unei scurte prelungiri a discuțiilor cu Londra privind ieșirea din blocul comunitar, aflate în prezent în impas, indicând că ele ar trebui să poată fi încheiate până la mijlocul lunii noiembrie, relatează agenția AFP, consultată de Agerpres.

Până acum, este oficial prevăzut ca negocierile dintre Londra și Bruxelles să se încheie până la un summit al liderilor țărilor din UE la 18 octombrie.

"Ținând cont de timpul necesar ratificării acordului ieșirii Marii Britanii din UE de către parlamentele britanic și european, trebuie să încheiem negocierile până la mijlocul lunii octombrie", a declarat Michel Barnier, într-un interviu publicat de cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung.

"Este posibil. Noi avem nevoie nu de timp, ci de decizii politice", a adăugat Barnier, făcând referire la guvernul britanic.

Negocierile dintre Londra și Comisia Europeană avansează extrem de greu în prezent și se profilează riscul unui Brexit fără acord, din cauza unor divergențe care vizează în special relațiile comerciale ale celor două blocuri, dar și chestiunea frontierei irlandeze.

În fața blocajului, cele două părți încep să ia în considerare prelungirea discuțiilor.

Ministrul britanic responsabil cu Brexit-ul, Dominic Raab, a vorbit, la rândul său, despre "o marjă de manevră" în privința calendarului.

Ieșirea Marii Britanii din UE este programată pentru sfârșitul lunii martie 2019. Barnier a reiterat că UE este pregătită, în cazul unui acord semnat, să continue până la sfârșitul lui 2020 să trateze Marea Britanie ca țară membră pentru a ajuta la tranziție, însă fără ca Londra să aibă drept de vot în deciziile europene. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6127 secunde