Mașinile cu numere bulgărești - o păcăleală pe care românii și-o "administrează" singuri

3751
1
În ultimii ani, mașinile înmatriculate sau cumpărate în/din Bulgaria au invadat străzile din județul Constanța. Încântați că taxele de înmatriculare nu sunt așa mari, românii preferă să-și cumpere autoturisme din Germania sau Austria și să le înmatriculeze în Bulgaria, pe numele unor cetățeni bulgari. Contra cost, vecinii de la sud le fac procure notariale pentru a putea circula cu mașinile fără nicio restricție.

Nu contează că, în majoritatea cazurilor, proprietarii rămân tot în Bulgaria, iar mașinile circulă nestingherite prin România, că polițiștii se dau de ceasul morții să găsească proprietarul sau că mașina nu are asigurare în cazul vreunui accident. Sunt aspecte pe care legiuitorul nu are de gând, după cum se vede, să le rezolve, deși Poliția Rutieră constănțeană a semnalat fenomenul și riscurile lui celor de la centru. Nimeni nu spune că este ilegală tranzacția, dar problemele pe care le iscă pe tărâmul românesc sunt nenumărate.
În prezent, în județul Constanța, există mii de mașini înmatriculate în Bulgaria.

Mașinile bulgărești - "paravanul" infractorilor
Șeful Biroului Drumuri Naționale și Europene din cadrul Serviciul Poliției Rutiere (SPR) Constanța, comisar Tudorel Dogaru, ne-a declarat că autoturismele respective creează deja o grămadă de probleme, în primul rând din cauza asigurărilor care nu "acoperă" și teritoriul României - în multe din situații. Apoi, în cazul vreunui accident, identificarea posesorilor de astfel de mașini este foarte dificilă. Dacă, de exemplu, șoferul a fugit de la locul accidentului, iar victimele sau martorii nu au apucat să memoreze decât o parte din numărul de înmatriculare al mașinii, este aproape imposibil să fie găsit vinovatul.
Mai mult decât atât, comisarul Tudorel Dogaru ne-a declarat că deja au fost destul de multe cazuri în care mașini înmatriculate în Bulgaria au fost folosite în tâlhării, jafuri ori furturi. Așadar, cei care sunt certați cu legea și pun la cale astfel de infracțiuni știu că se poate ajunge mai greu la ei dacă folosesc un astfel de autoturism.

Bază de date a mașinilor din Bulgaria
Până la alte "ordine", comisarul Dogaru spune că Serviciul Poliției Rutiere Constanța nu a stat cu mâinile în sân. Imediat cum fenomenul a început să ia amploare, a dat dispoziție ca orice mașină cu numere de Bulgaria să fie oprită în trafic și să fie introdusă într-o bază de date. Astfel, la o adică, mașina implicată în vreun accident rutier sau alt incident poate fi depistată mult mai ușor prin intermediul acestei baze de date. Dar nici așa Poliția nu are un control total asupra autoturismelor înmatriculate în Bulgaria.

Români păcăliți de proprietarii mașinilor
Pe de altă parte, așa-zișii proprietari riscă foarte mult în momentul în care își înmatriculează autoturismele în Bulgaria. Odată, pentru că mașina este înmatriculată pe numele unei persoane de acolo, cu care românul încheie un act notarial prin care are asigurată folosința autoturismului, deci, în concluzie, mașina nu este proprietatea lui. Pe de altă parte, potrivit comisarului Tudorel Dogaru, deja s-au înregistrat cazuri în care proprietarii au venit și și-au luat mașinile sau au venit băncile să le recupereze, pentru că autoturismele au fost gajate în Bulgaria (de cei din acte și nu de cei care se plimbă cu mașinile prin România și care se cred proprietari de drept doar pentru că au dat banii pe autoturism).
În concluzie, achiziționarea sau înmatricularea unei mașini în Bulgaria este un fenomen care naște o grămadă de probleme ce afectează atât autoritățile, cât și cumpărătorii, în egală măsură. Sfatul polițiștilor este ca românii să nu-și mai cumpere autoturisme bulgărești folosind astfel de proceduri, în ideea că bugetul lor va avea mai puțin de pierdut, pentru că nu este nici pe departe așa.
Riscul unei astfel de achiziții este mult mai mare decât taxa de înmatriculare din România, iar faptul că deja se petrec fărădelegi, iar românii ajung să fie păcăliți ar trebui să dea de gândit tuturor acelora care vor să își mai procure astfel de autoturisme.

Comentează știrea

Costi
1 septembrie 2011
Masina cu numere bulagesti

Pai in loc sa imi ya 1700 Euro pe taxa mai bine imi lua 700-800 si o plateam in romania , mai lua bani si de la firma de la asigurari unde imi faceam asig , rovinieta , mai plateam si amenzile care nu trebuie sa le platesc ca nu ma pot gasi si uite asa facea mai mult de 1700 Euro in primi 2 ani de cand imatriculam masina , dar statu ... vorba vine statul... adunatura asta de prosti ! freaca menta , cap nu au ..lasa ca luam numere de la bulgari , le bagam bani in buzunare si politia noastra sa se chinuie in continuare , si cu procura de 3 luni nu va fi problema ca e 20Euro procura , o schimbam la 3 luni . si la mai mare . la anu imi schimb masina si tot pe BG o fac, numai de al dreaq , ca altfel nu se invata minte , pierdem bani pe toate fronturile. Nu ai cu cine ba ! niste tarani . niste comunisti !

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.862 secunde