Mașina lui Hitler, deținută de un proprietar misterios, va fi scoasă mâine la licitație

188
Mașina lui Hitler, deținută de un proprietar misterios, va fi scoasă mâine la licitație - hit-1516112316.jpg

Articole recomandate

Mașina de paradă folosită de dictatorul nazist Adolf Hitler – Mercedes-Benz 770K Grosser Offener Tourenwagen – va fi scoasă la licitație miercuri în Scottsdale, Arizona.


Mașina a fost confiscată de armata americană la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial și este unul din cele 5 exemplare care mai există în prezent din această serie de Mercedes, transmite CNBC.


Nu a fost oferit un preț estimativ de la care va porni licitația.


Potrivit documentelor istorice, designul mașinii respectă cu strictețe indicațiile lui Adolf Hitler și ale șofelurui său, ofițerul SS Erich Kempka.


Kempka le ceruse inginerilor de la compania Mercedes să îi asigure o "protecție maximă" dictatorului nazist. Parbrizul este fabricat dintr-o stilcă rezistentă la gloanțe, iar caroseria este complet blindată, precum și acoperișul decapotabil.


Conform CNBC, Mercedes-Benzul 770K a fost folosit prima oară de Hitler în 1939, făcându-și apoi aparția la o vizită de stat, în iunie 1940, în Italia fascistă a lui Benito Mussolini. O lună mai târziu, mașina a apărut în parada din Franța proaspăt cucerită de Germania nazistă.


După capitularea Germaniei în 1945, autovehiculul a fost confiscat de forțele americane și utilizat apoi de către Poliția Militară a Statelor Unite staționată în nordul Franței, în Le Havre.


În 1946, Mercedesul a fost trimis în SUA, unde avea să fie cumpărat de Tom Austin, un magnat al comerțului cu tutun din Greeneville, Tennessee.


După ce a fost lăsat de izebliște în colecția bogătașului american, care nu ar fi știut niciun detaliu despre proveniența reală a mașinii, automobilul lui Hitler a fost restaurat de doi comercianți de mașini în 1976, înainte de a fi din nou scos la vânzare, ajungând de data aceasta în proprietatea lui Ralph Engelstad, deținătorul Imperial Palace Casino.


După moartea lui Engelstad, mașina a fost vândută în 2004, ca parte a unui pachet de 21 de automobile "semnificative" din istoria Mercedes-Benz.


Identitatea actualului proprietar nu a fost dezvăluită, însă mai multe surse spun că mașina ar aparține, din 2009, unui miliardar rus.


Casa de licitație Scottsdale a anunțat că 10 procente din suma cu care mașina va fi scoasă la licitație vor fi folosite în scop educativ privind memoria Holocaustului. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.8006 secunde