Masacrul de la Christchurch: Noua Zeelandă a interzis armele semiautomate și puștile de asalt. În țară se află peste 1,5 milioane arme

121
Masacrul de la Christchurch: Noua Zeelandă a interzis armele semiautomate și puștile de asalt. În țară se află peste 1,5 milioane arme - arme19067700-1553176611.jpg

Articole recomandate

Noua Zeelandă a reacționat rapid față de carnagiul la două moschei și a interzis, joi, armele semiautomate și puștile de asalt, ceea ce a relansat îndemnurile la controlul armelor de foc în Statele Unite.


În total 50 de credincioși au fost uciși prin împușcare săptămâna trecută de către un adept al supremației albilor australian în două moschei, la Christchurch, cel mai important oraș de pe Insula de Sud, un masacru pe care l-a filmat și difuzat în direct pe Facebook.

Poliția a anunțat că toate victimele au fost identificate, ceea ce permite o calmare a frustrării familiilor, având în vedere că obiceiul musulman vrea ca morții să fie îngropați cât mai rapid posibil, în general în 24 de ore de la deces.

Premierul Jacinda Ardern a promis imediat după masacru o înăsprire a unei legislații care i-a permis atacatorului să cumpere legal arsenalul pe care l-a folosit în atac. "Toate armele semiautomate foloste în atacul terorist de vineri vor fi interzise în această țară", a anunțat la mai puțin de o săptămână după masacru șefa Guvernului, detaliind o adevărată panoplie de măsuri care-i concretizează promisiunea. Încărcătoarele de mare capacitate și alte dispozitive care permit tiruri mai rapide vor fi scoase, de asemenea, în afara legii.

Reforma legislației urmează să fie prezentată în parlament la începutul lui aprilie, însă măsuri provizorii împiedică orice precipitare asupra armelor - ceea ce înseamnă că o interdicție de facto se află deja în vigoare.

"Este un lucru bun. De ce să avem nevoie de asemenea arme în casele noastre", a declarat pentru AFP Kawthar Abulaban, în vârstă de 54 de ani, care a supraviețuit atacului de la Moscheea al-Nur, prima vizată de extremistul australian, în vârstă de 28 de ani.

Un program de răscumpărare urmează să fie lansat cu privire la armele aflate în circulație, al cărui cost este estimat la 100 până la 200 de milioane de dolari neozeelandezi (până la 120 de milioane de euro). Potrivit unor estimări, cel puțin 1,5 milioane de arme se află în circulație în Noua Zeelandă - adică trei la zece locuitori, mai puține decât în Statele Unite (mai mult de una de locuitor).

Atacul a provocat numeroase dezbateri - atât în Noua Zeelandă, cât și în străinătate - cu privire la accesul la arme și folosirea rețelelor de socializare de către extremiști. "Așa arată adevărate măsuri în vederea opririi violenței cauzate de arme", a reacționat senatorul american Bernie Sanders, un candidat democrat în alegerile prezidențiale. "Trebuie să urmăm modelul neozeelandez, să înfruntăm NRA (National Rifle Association, un puternic lobby al armelor) și să interzicem vânzarea și distrubuirea de arme de asalt în Statele Unite", a îndemnat el.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.1417 secunde