Marea Britanie se alătură Statelor Unite în misiunea internațională din Golful Persic

174
Marea Britanie se alătură Statelor Unite în misiunea internațională din Golful Persic - nava-1565031841.jpg

Articole recomandate

Marea Britanie se va alătura Statelor Unite în misiunea internațională pentru protejarea navelor comerciale în Golful Persic, în contextul tensiunilor cu Iranul, anunță Guvernul de la Londra.


Marea Britanie se alătură Statelor Unite într-o "misiune internațională pentru securitatea maritimă" în Strâmtoarea Hormuz, situată la intrarea în Golful Persic, a declarat Dominic Raab, ministrul britanic de Externe, conform cotidianului Times of Israel.


"Misiunea va contribui la consolidarea securității și va oferi garanții industriei maritime", a precizat Dominic Raab.


Guvernul Angela Merkel a respins solicitarea Administrației Donald Trump privind participarea Germaniei la misiunea navală din Golful Persic, care are rolul contracarării acțiunilor Iranului.


În urmă cu două săptămâni, Marea Britanie a anunțat trimiterea de nave militare în zona Golfului Persic, pentru escortarea tuturor vaselor sub pavilion britanic, în contextul tensiunilor cu Iranul, care a capturat un petrolier britanic ca reacție la o măsură similară adoptată de Londra. Marea Britanie a anunțat că va încerca să creeze o misiune europeană de protecție maritimă pentru a asigura tranzitul navelor prin Golful Persic.


Rusia și Iranul au anunțat săptămâna trecută semnarea unui protocol de cooperare militară care include posibilitatea efectuării de exerciții navale comune în Strâmtoarea Hormuz, în contextul tensiunilor cu Statele Unite și Marea Britanie. Gardienii Revoluției din Iran au anunțat recent capturarea unui petrolier britanic în Strâmtoarea Hormuz, în replică la oprirea în Strâmtoarea Gibraltar a unui vas care ar fi transportat petrol iranian destinat Siriei. Nava britanică Stena Impero a fost oprită de Gardienii Revoluției pentru "nerespectarea codului maritim internațional, la solicitarea Autorității portuare și maritime din provincia Hormuzgan". Marea Britanie și Statele Unite au condamnat vehement capturarea petrolierului britanic.

În urmă cu o lună, membri ai Forțelor navale regale britanice au capturat petrolierul Grace 1, suspectat că ar fi transportat petrol iranian spre Siria prin încălcarea sancțiunilor impuse de Statele Unite și de Uniunea Europeană. Administrația de la Teheran avertizase că ar putea captura o navă britanică în cazul în care Marea Britanie nu eliberează petrolierul sechestrat în Gibraltar.

Incidentele maritime au intervenit într-un moment sensibil, amplificând criza dintre Iran și Occident pe tema Acordului nuclear din 2015, contestat vehement de Administrația Donald Trump. Ministrul spaniol de Externe, Josep Borrell, a declarat că petrolierul din largul Gibraltarului a fost capturat la solicitarea Statelor Unite.

Relațiile Statelor Unite cu Iranul sunt tensionate din cauza sancțiunilor impuse de Administrația Donald Trump după retragerea din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Teheranul. Președintele SUA vrea limitarea activităților nucleare și balistice iraniene. Tensiunile s-au amplificat după ce Iranul a doborât o dronă militară americană.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5314 secunde