Mâine, 14.000 de elevi din Constanța trec prin proba "de foc" a tezelor

675

Articole de la același autor

În semestrul I, calendarul tezelor comun pentru clasele a VII-a și a VIII-a arată astfel: 5 decembrie - matematică, 11 decembrie - istorie/geografie (numai pentru clasa a VIII-a), 14 decembrie - limba și literatura română, 11 ianuarie 2008 - depunerea contestațiilor.

Astfel, de mâine începe, oficial, experimentul tezelor cu subiect unic, după ce, pe 30 noiembrie, doar elevii care au studiat într-una din limbile minorităților naționale au trecut prin prima probă, cea de limba maternă.
La nivelul județului Constanța, susțin teza 7.032 elevi de clasa a VII-a și 6.872 elevi de clasa a VIII-a.
Într-un comunicat sosit pe adresa redacției, Federația Națională a Asociațiilor de Părinți îi acuză pe autorii subiectelor tezelor unice și pe ministrul Educației, Cristian Adomniței, printr-o scrisoare deschisă, că subiectele pentru tezele unice sunt "stufoase și complicate". Părinții acuză Ministerul Educației că subiectele pentru tezele cu subiect unic îi obligă pe elevi să învețe mecanic și să recurgă la meditații pentru a reuși la aceste examene.
"Subiectele propuse la matematică solicită un volum mare de exerciții, probleme cu un grad de dificultate foarte ridicat în comparație cu ceea ce se lucrează prin alte țări, la această vârstă. Ca sa reușească să le rezolve, copiii trebuie să lucreze sute de probleme din cărți și culegeri atât la școală, cât și în weekend-uri, vacanțe", se arată în comunicatul semnat de președintele federației, Mihalela Guna.
Durata fiecărei teze cu subiect unic este de 2 ore din momentul primirii subiectelor de către fiecare elev. Supravegherea este asigurată, pentru fiecare sală, de doi asistenți, de altă specializare decât cea corespunzătoare disciplinei la care se susține teza.
Din anul școlar 2007-2008, tezele cu subiect unic au înlocuit testele naționale ca modalitate de admitere în liceu.

Notele de la teză se pot rotunji
Potrivit Ministerului Educației, fiecare lucrare va fi evaluată de doi profesori, alții decât cei din unitățile de învățământ de la care provin tezele. Baremele unice de evaluare și notare vor fi postate pe site-ul MECT, după desfășurarea tezelor cu subiect unic. Activitatea de evaluare va dura maxim 3 zile.
Evaluarea se face pe baza unui punctaj pe scara 1-100, acordându-se 90 de puncte pentru răspunsurile corecte și complete și 10 puncte, din oficiu, cu respectarea strictă a baremului unic de evaluare și notare. Nota finală se stabilește prin media aritmetică a notelor acordate de fiecare profesor evaluator. Fracțiunile de punct rezultate din împărțire se rotunjesc la nota imediat superioară, dacă sunt cuprinse în intervalul 0,50 - 0,99, sau se anulează, dacă sunt cuprinse în intervalul 0,01 - 0,49.

Tezele vor fi analizate și comentate în clasă
Elevii surprinși având asupra lor materiale care ar putea fi folosite pentru copiat sau mijloace de comunicare cu exteriorul, cei surprinși copiind în timpul desfășurării tezelor sau comițând alte fapte menite să le favorizeze rezolvarea subiectelor, primesc nota 1 la teza respectivă. Elevii care, în perioada de analiză a tezelor, modifică sau completează conținutul acestora, primesc nota 1 la teza respectivă, iar nota la purtare se scade cu 3 puncte.
Reevaluarea tezelor se desfășoară pe o perioadă de două zile de la data depunerii contestațiilor, conform calendarului. Profesorul care predă la clasă are obligația de a analiza, împreună cu elevii, tezele și rezultatele obținute la acestea, în perioada stabilită pentru această activitate. În urma acestei analize, elevii pot depune eventualele contestații la comisia din unitatea de învățământ. Profesorul care predă la clasă răspunde, în perioada de analiză a tezelor, de integritatea tezelor și de neintervenția pe textul lucrării scrise.

Modificări de ultimă oră în programa pentru teze
Conform adresei cu nr. 1971 din 21.XI.2007, Centrul Național pentru Curriculum și Evaluare în învățământul preuniversitar a transmis către ISJ-uri următoarea notă cu privire la programa de matematică pentru teza cu subiect unic:
"Subiectele tezei cu subiect unic la disciplina matematică pentru clasele a VII-a și a VIII-a, în anul școlar 2007-2008, nu vor avea ca propuneri de itemi probleme din următoarele capitole: clasa a VII-a - Geometrie - capitolul «Asemănarea triunghiurilor», clasa a VIII-a - Geometrie - capitolul «Proiecții ortogonale pe un plan»".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.9793 secunde