Premierul Republicii Moldova, la raport

Maia Sandu enumeră principalele realizări ale guvernului său în primele 100 zile de activitate

115
Maia Sandu enumeră principalele realizări ale guvernului său în primele 100 zile de activitate - maia-1569332710.jpg

Articole recomandate

Premierul Republicii Moldova, Maia Sandu, a prezentat, ieri, un raport privind activitatea guvernului său în primele 100 de zile, menționând printre realizări primii pași în reforma justiției, destructurarea unor scheme de corupție și stoparea unor privatizări frauduloase, informează Radio Chișinău, consultat de Agerpres.

Maia Sandu susține că autoritățile au reușit să scoată Republica Moldova din izolarea internațională și să facă să fie reluată asistența externă. În acest sens, ea a amintit că deja au fost deblocate granturi în valoare de 1,4 miliarde de lei, precum și credite în valoare de 2 miliarde de lei (moldovenești).

Premierul a comparat situația Republicii Moldova în momentul preluării guvernării de către noua coaliție compusă din socialiști (proruși) și Blocul ACUM (proeuropean) cu o corabie în derivă și a menționat că situația era mult mai gravă decât presupunea fosta opoziție. Potrivit acesteia, fosta guvernare ar fi lăsat o gaură de aproximativ 4,5 miliarde de lei la buget.

"Oamenii sunt mai liberi și au încetat să se mai teamă. Acest guvern este cel mai onest pe care l-a avut vreodată Republica Moldova", consideră Maia Sandu, referindu-se la înlăturarea de la putere a controversatului oligarh Vlad Plahotniuc, fostul lider al Partidului Democrat, despre care s-a spus că și-a subordonat multe instituții-cheie din Republica Moldova.

La capitolul nereușite, Maia Sandu a menționat că și-ar fi dorit ca reformele să fie aplicate mult mai repede.

Expertul în politică de la IDIS Viitorul, Ion Tăbârță, consideră că, după 100 de zile, multe din promisiunile făcute de noua alianță de guvernare nu au fost îndeplinite. "Multe persoane-cheie în fruntea instituțiilor de pe vremea regimului Plahotniuc nu mai sunt, cu toate acestea, instituțiile respective încă nu funcționează independent. Este vorba de Procuratura Generală și Centrul Național Anticorupție, dar și instanțele judecătorești. Se creează impresia că sistemul oligarhic se readaptează noilor realități", a opinat analistul politic moldovean, citat de portalul Politik.

Potrivit acestuia, socialiștii își plasează oamenii în funcțiile-cheie eliberate de "cadrele" lui Plahotniuc. Un exemplu concludent este, în opinia sa, cazul Curții Constituționale cu numirea noilor membri. În perioada 7-14 iunie, când a existat dualitatea puterii, deciziile Curții Constituționale au fost cele care au creat confuzie în societate.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3358 secunde