MAE reacționează după avertismentul unor primari din Germania privind alocațiile pentru copii

277
MAE reacționează după avertismentul unor primari din Germania privind alocațiile pentru copii - maeprecizari-1534160146.jpg
Primari din Germania au avertizat asupra creșterii numărului beneficiarilor de alocații pentru copiii nerezidenți ai cetățenilor europeni, inclusiv români, iar Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a reacționat, spunând că România susține ferm exercitarea libertății fundamentale de circulație în cadrul Uniunii Europene, iar aceasta este sprijinită de respectarea principiului nediscriminării între cetățenii europeni și, concret, de factori precum accesul egal al lucrătorilor la beneficiile sociale corelative muncii prestate sau protecția împotriva nerespectării legislației aplicabile. 


"Astfel, apartenența la Uniunea Europeană obligă statele membre să asigure un tratament corect, echitabil și nediscriminatoriu pentru toți cetățenii europeni. Conform Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE), lucrătorii europeni au dreptul de a se stabili și lucra în oricare alt stat membru decât cel ai cărui cetățeni sunt, beneficiind de avantajele sociale ale țării de reședință în aceleași condiții ca și resortisanții acelei țări, fără nicio discriminare bazată pe cetățenie. Mai mult, în jurisprudența Curții de Justiție a Uniunii Europene s-a statuat în mod constant că regula egalității de tratament prevăzută în TFUE și în Regulamentul 492/2011 interzice nu numai discriminările evidente pe motiv de naționalitate, ci și orice forme disimulate de discriminare care, prin aplicarea altor criterii de diferențiere, conduc în fapt, la același rezultat. Alocațiile pentru copii trebuie plătite tuturor lucrătorilor europeni, indiferent de statul membru din care părinții provin sau în care copiii se află de fapt", a transmis MAE.


Numărul străinilor care încasează alocații pentru copii din partea guvernului german a crescut cu 10,4% în 2018, conform datelor publicate joi de Ministerul de Finanțe. Astfel, în iunie 2018 au primit alocații 269.336 de copii care locuiesc în afara Germaniei, în țări membre ale Uniunii Europene sau ale Spațiului Economic European.


Unele autorități locale au reacționat în urma acestor date statistice și au atras atenția că cetățeni din state est-europene mai sărace ale UE, între care România, sunt atrași în Germania de promisiunea unei prosperități pe care nu o pot avea acasă.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.8711 secunde