MAE ia măsuri ca să nu fie încălcate drepturile românilor din Italia, după schimbarea Codului Rutier

368
MAE ia măsuri ca să nu fie încălcate drepturile românilor din Italia,  după schimbarea Codului Rutier - mae-1544363154.jpg

Articole recomandate

MAE a anunțat că ambasada României la Roma acționează pentru a preîntâmpina posibile discriminări ale românilor, în urma modificării Codului Rutier italian, oferind asistență consulară cetățenilor care vor constata măsuri abuzive din partea autorităților locale în aplicarea noii legi în Italia.

"Cu referire la recentele modificări survenite în legislația rutieră italiană, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări: Autoritățile române urmăresc cu atenție subiectul modificărilor legislative introduse în legislația rutieră italiană prin Decretul-lege nr.113/2018. Astfel, Ambasada României la Roma a întreprins, în regim de urgență, demersuri pe lângă autoritățile italiene de resort pentru a obține clarificări cu privire la sfera de aplicare a prevederilor legislative.

Misiunea diplomatică de la Roma și oficiile consulare române de pe teritoriul Italiei acționează pentru a preîntâmpina posibile discriminări ale cetățenilor români și vor acorda asistență consulară în cazul în care se vor constata măsuri abuzive din partea autorităților locale în aplicarea noilor prevederi legislative. Pentru a veni în sprijinul cetățenilor români, Ambasada României la Roma a circulat în mediul on line informații cu privire la noile reglementări", arată reprezentanții Ministerului de Externe, într-un comunicat de presă.

Totodată, MAE precizează că face o analiză a modificărilor legislative din Italia pentru a vedea dacă sunt conforme cu legislația UE.

"Ministerul Afacerilor Externe evaluează măsurile luate de autoritățile italiene pentru a se asigura că acestea sunt în deplină conformitate cu legislația Uniunii Europene și jurisprudența Curții de Justiție a Uniunii Europene relevantă și nu afectează drepturile cetățenilor români, luând în considerare efectuarea tuturor demersurilor legale în vederea protejării drepturilor cetățenilor români rezidenți în Republica Italiană, inclusiv sesizarea Comisiei Europene cu privire la posibilele incompatibilități ale normelor recent introduse cu legislația europeană", precizează sursa citată.

Ministerul reasigură că va lua toate măsurile necesare pentru ca acțiunile autorităților italiene să nu încalce drepturile românilor din Italia.

"Demersurile MAE vizează asigurarea că acțiunile autorităților italiene nu aduc atingere liberei circulații și a tuturor drepturilor stabilite prin normele obligatorii ale Uniunii Europene. Totodată, reamintim cetățenilor români că, în eventualitatea în care sunt afectați de un caz de încălcare a legislației Uniunii Europene de către autoritățile unui alt stat membru, pot apela la asistența oferită de către serviciul SOLVIT, sistem informal de soluționare a problemelor antrenate de nerespectarea legislației Uniunii Europene de către autoritățile unui stat membru, astfel: - prin completarea formularului on line disponibil la adresa http://ec.europa.eu/solvit/index_ro.htm - prin intermediul adresei de e-mail [email protected] - la numerele SOLVIT apelabile din străinătate: 0374300270 sau din România: 0800672507", mai spune sursa menționată.

Modificările aduse articolului 93 din Codul Rutier italian interzic persoanelor care au rezidența în Italia de mai mult de 60 de zile să circule cu un vehicul înmatriculat în străinătate. Presa din Peninsulă a relatat cazuri în care șoferi având mașini cu numere de înmatriculare românești au fost opriți de poliție și amendați.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9806 secunde