Macron și Merkel îi cer lui Putin "gesturi" pentru dialog în estul Ucrainei

269
Macron și Merkel îi cer lui Putin

Articole recomandate

Președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Angela Merkel i-au cerut, marți, președintelui rus Vladimir Putin ca "Rusia să facă gesturile necesare pentru a crea condițiile favorabile dialogului" în estul Ucrainei, a anunțat Palatul Elysee, transmite agenția AFP, consultată de Agerpres. 


Cei doi lideri "au subliniat că a sosit momentul de a face alegeri pentru a pune capăt conflictului din estul Ucrainei, care afectează relațiile dintre Rusia și Uniunea Europeană", potrivit unui comunicat informând despre o discuție telefonică între cei trei responsabili. 
Convorbirea telefonică a avut loc la o zi după învestirea în funcția de președinte al Ucrainei a lui Volodimir Zelenski, care moștenește un conflict la originea a peste 13.000 de morți în cinci ani. Acest război privează Ucraina de controlul asupra bazinului carbonifer și industrial Donbas și a unei părți din frontiera sa cu Rusia. 
Kievul și occidentalii acuză Moscova că îi susține militar pe separatiștii proruși la conducerea acestor teritorii, lucru negat de autoritățile ruse, în pofida celor constatate de mai multe medii, printre care AFP. 


XXX 
Franța și Germania au jucat din nou "cartea temperării", marți seară, în criza dintre Rusia și Consiliul Europei, asigurând Moscova că își are locul în acest organism paneuropean, notează France Presse. 


Președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Angela Merkel l-au asigurat pe președintele rus Vladimir Putin că "Rusia își are locul în Consiliul Europei și au subliniat importanța găsirii unei soluții rapide care să permită menținerea acesteia în cadrul instituției, cu toate drepturile și obligațiile care îi revin", a indicat Palatul Elysee. 
Franța prezidează de săptămâna trecută Consiliul Europei, având sarcina dificilă de a scoate organizația paneuropeană de apărare a drepturilor omului din criza sa cu Rusia. 


Pentru a sancționa anexarea Crimeii de către Moscova, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a suspendat dreptul de vot în 2014 pentru delegația rusă. Moscova a replicat prin politica "scaunului gol". Din 2017, Rusia nu și-a mai achitat contribuția de 33 milioane de euro la bugetul anual al Consiliului Europei (CE). 
Conform regulilor Consiliului, un stat membru care nu-și plătește contribuția riscă excluderea după doi ani, începând cu luna iunie pentru Rusia. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1031 secunde