Macron: "Franța nu va mai fi la fel fără Noua Caledonie"

261
Macron:

Articole recomandate

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat, sâmbătă, că "Franța nu va mai fi la fel fără Noua Caledonie", într-un discurs susținut la Noumea, capitala arhipelagului francez din Pacific, unde peste șase luni va avea loc un referendum privind independența, informează AFP.

"Ne revine nouă misiunea să nu ne întoarcem în trecut, ca alegerea să se facă în mod calm și câștigând fiecare centimetru de pace și înțelegere", a declarat Macron la Noumea, în fața administrației din Noua Caledonie, a aleșilor, reprezentanților societății civile și cei economici.

Macron a salutat angajamentul teritoriului pentru Franța liberă în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, dar și "pentru că este o parte a acestei Franțe-lume" și pentru că "a oferit întregii Franțe modele", între care și cel "de a accepta toată această diversitate".

Dar este treaba populației Noii Caledonii "să spună, să aleagă" în timpul referendumului privind independența, din 4 noiembrie, a adăugat Macron, insistând că nu intenționează să ia partea nimănui, "nu pentru a mă sustrage unei responsabilități, ci pentru că nu face parte dintre responsabilitățile mele".

Însă "statul va face totul pentru ca acest scrutin să fie de necontestat", a subliniat Macron în discursul său, la 20 de ani după acordul de la Noumea, din 1998, care a pus capăt violențelor și a dat startul unui proces de decolonizare în etape, deschizând calea unui referendum pentru autodeterminare. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.512 secunde