Londra, încrezătoare în încheierea unui acord cu Uniunea Europeană

148
Londra, încrezătoare în încheierea unui acord cu Uniunea Europeană - londra-1519138516.jpg

Articole recomandate

Ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, și-a exprimat, ieri, convingerea că Londra și Uniunea Europeană vor putea ajunge la un acord asupra ieșirii Marii Britanii din UE, dar i-a solicitat blocului comunitar să se implice mai mult în eforturile pentru încheierea înțelegerii, informează agenția Reuters, consultată de Agerpres.

"Transformarea acordului într-un parteneriat economic funcțional va fi un efort comun, la fel cum va fi și elaborarea mecanismelor de garantare că ambele părți respectă un comerț deschis și concurența loială", a spus David Davis, într-o conferință organizată la Viena.

Potrivit Business Insider, Parlamentul European pregătește în prezent o solicitare privind adoptarea unei poziții mai flexibile în cadrul viitoarei relații post-Brexit cu Londra, o poziție diferită de cea prezentată până acum de negociatorul-șef al UE pentru Brexit, francezul Michel Barnier.

La finalul lunii ianuarie, ministrul britanic David Davis estima că un acord cu UE privind o perioadă de tranziție după Brexit ar putea fi convenit până la sfârșitul lunii martie. Această perioadă de tranziție va începe la data oficială a Brexitului, 29 martie 2019, și ar urma să dureze - din punctul de vedere al Londrei - doi ani, pentru ca în acest timp britanicii să se adapteze noilor reglementări și împreună cu UE să fixeze cadrul relației lor viitoare.

Uniunea Europeană dorește însă ca în perioada de tranziție, pe care ea o consideră ca fiind cuprinsă între data Brexit-ului și sfârșitul anului 2020, legislația europeană să continue să se aplice pentru Marea Britanie, deși Londra nu ar vrea să accepte obligația de a aplica deciziile luate de cele 27 de state membre în respectiva perioadă.

Anterior în cursul acestei luni, Michel Barnier a subliniat că un acord privind perioada de tranziție "nu este un dat", el sugerând că diferențele dintre poziția UE și cea a Londrei sunt dificil de depășit.

Liderii statelor UE au aprobat la summitul lor din decembrie 2017 angajarea a ceea ce în poziția de negociere a europenilor este considerată a doua fază a negocierilor, respectiv relația post-Brexit între Marea Britanie și UE, după ce s-au înregistrat anumite progrese în cele trei dosare esențiale pentru europeni - "factura" Brexit-ului, drepturile cetățenilor comunitari în Marea Britanie și situația frontierei dintre Republica Irlanda și provincia britanică Irlanda de Nord.

În referendumul din iunie 2016 privind oportunitatea ieșirii din UE, 51,9% dintre britanici s-au pronunțat pentru Brexit, în timp ce 48,1% au votat pentru rămânerea în interiorul blocului comunitar. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3522 secunde