Locul invincibil din Afganistan în care s-a grupat rezistența împotriva talibanilor

433
Locul invincibil din Afganistan în care s-a grupat rezistența împotriva talibanilor - fondafganistanloc-1629982317.jpg

Articole de la același autor

Câteva mii de luptători antitalibani s-au regrupat în Valea Panjshir, greu accesibilă, cu o intrare îngustă, aflată la circa 100 de kilometri de Kabul. Rezistența amintește că nici puternica Armată Roșie nu a reușit să pătrundă acolo, relatează BBC.

Impunătoarea Vale Panjshir a fost un punct fierbinte în istoria recentă a Afganistanului, fiind o fortăreață împotriva forțelor sovietice în anii 1980 și a talibanilor în anii '90. Frontul Național de Rezistență din Afganistan (NRF) controlează acum această regiune.

„Armata Roșie, cu toată puterea sa, nu a putut să ne învingă. De asemenea, talibanii au încercat acum 25 de ani să cucerească valea, dar s-au ales cu o înfrângere zdrobitoare”, a spus Ali Nazary, șeful pentru relații externe al NRF, pentru BBC.

Valea lungă, adâncă și prăfuită se întinde pe aproximativ 120 de kilometri la nord de capitala afgană Kabul. Este protejată de vârfuri muntoase înalte de 3.800 de metri. Acestea sunt o barieră naturală impunătoare pentru oamenii care locuiesc acolo. Există un singur drum îngust, care șerpuiește printre stânci și râul Panjshir.


Astăzi, valea are baraje hidroelectrice și un parc eolian. SUA au ajutat la construcția de drumuri și a unui turn radio care primește semnale de la Kabul. Fosta bază aeriană americană de la Bagram - construită inițial de sovietici în anii 1950 - este, de asemenea, la mică distanță de gura văii.

Între 150.000 și 200.000 de oameni locuiesc în vale. Majoritatea vorbesc dari - una dintre limbile principale ale Afganistanului - și sunt de etnie tadjică.

Tadjicii reprezintă aproximativ un sfert din populația Afganistanului, dar oamenii din Panjshir nu privesc către Tadjikistan, unul dintre vecinii nordici ai Afganistanului. În schimb, au propria lor identitate locală.

Shakib Sharifi, care a copilărit acolo și care a fost până de curând directorul general pentru planificare din Ministerul Agriculturii din Afganistan, spune că oamenii din vale sunt poate cei mai curajoși din Afganistan. El spune că localnicii nu îi acceptă pe taibani și că victoriile istorice împotriva britanicilor, sovieticilor și talibanilor i-au încurajat pe oameni să meargă mai departe.

Deși există mai multe văi asemănătoare în Afganistan, importanța strategică a acesteia este dată de apropierea de Kabul. În plus, se crede că există o mare cantitate de armament în Panjshir, pentru că mulți oameni nu au predat armele folosite în conflictele recente.

Omul care conduce rezistența antitalibană în vale este Ahmad Massoud, în vârstă de 32 de ani. Este fiul veneratului lider al rezistenței din anii 1980 și 90, Ahmad Shah Massoud.

Massoud a declarat că luptătorii săi au sprijin militar din partea membrilor armatei afgane și a forțelor speciale.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4111 secunde