Live Science: Vikingii au construit o corabie din pietre pentru a supravieţui Apocalipsei

Miercuri, 28 Aprilie 2021, 09:35
2529
Arheologii au descoperit rămăşiţele unor artefacte rare, provenite din Orientul Mijlociu, într-o peşteră islandeză pe care vikingii o asociau cu Ragnarök - sfârşitul lumii, când zeii sunt ucişi şi lumea este cuprinsă de flăcări, scrie Agerpres, preluând un material livescience.com.


Peştera este situată lângă un vulcan care a erupt în urmă cu aproape 1.100 de ani. La momentul acelei erupţii, vikingii colonizaseră recent Islanda. "Impactul acestei erupţii trebuie să fi fost tulburător, ridicând provocări existenţiale pentru coloniştii nou-sosiţi în Islanda", a scris o echipă de cercetători într-o lucrare publicată recent în Journal of Archaeological Science. Cercetarea arheologică arată că, după răcirea lavei, vikingii au intrat în peşteră şi au construit din stânci o structură asemănătoare unei corăbii. În cadrul acestei structuri, vikingii ar fi ars oase de animale - oaie, capră, bovine, cai şi porci - la temperaturi ridicate, în semn de sacrificiu pentru a evita Ragnarok. În apropierea structurii, arheologii au descoperit 63 de mărgele, dintre care trei proveneau din Irak, a declarat Kevin Smith, director adjunct şi curator şef al Muzeului de Antropologie Haffenreffer de la Universitatea Brown. El conduce echipa care excavează peştera.


Echipa a găsit, de asemenea, rămăşiţe de orpiment, un pigment mineral din estul Turciei, lângă structura de piatră. Acest mineral a fost folosit la acea vreme pentru a decora obiecte, dar este extrem de rar în Scandinavia.


"Găsirea mineralului în interiorul acestei peşteri a fost un mare şoc", a spus Smith.


Datele istorice indică faptul că vikingii au asociat peştera cu un gigant din mitologia nordică, pe nume Surtr, care ar provoca în cele din urmă seria de evenimente cunoscute sub numele de Ragnarök. Potrivit mitologiei vikingilor, "lumea se va sfârşi atunci când Surtr, o fiinţă primară prezentă la creaţia lumii, simbolizând forţa elementelor naturii, îl va ucide pe ultimul zeu în bătălia de la Ragnarök şi apoi lumea va fi înghiţită de flăcări", a scris echipa de cercetători. Arheologii nu ştiu de ce astfel de bunuri rare din Orientul Mijlociu au fost lăsate în peşteră. Vikingii au călătorit până în Orientul Mijlociu şi este posibil ca aceste mărfuri să fi ajuns în Islanda prin rute comerciale. Dar o posibilitate este ca aceştia să fi dorit să-l îmbuneze pe gigantul Surtr, în speranţa că nu va distruge lumea. O altă posibilitate este că bunurile au fost menite să-l întărească pe Freyr, un zeu care stăpâneşte asupra forţelor naturii şi care urma să lupte cu gigantul Surtr.


În profeţiile despre Ragnarök, Freyr moare luptându-se cu Surtr şi nu poate opri sfârşitul lumii. Prezenţa a numeroase oase de animale susţine ideea că acestea au fost aşezate în peşteră pentru a-l întări pe Freyr în speranţa că l-ar putea învinge pe Surtr şi opri Ragnarök, a explicat Kevin Smith. Locuitorii din Islanda s-au convertit la creştinism în urmă cu aproximativ 1.000 de ani şi, la scurt timp, au încetat să depună obiecte în peşteră. Printre ultimele obiecte depuse în structura de piatră în formă de corabie se afla şi o cruce, a scris echipa. Cu toate acestea, chiar şi atunci când islandezii au adoptat creştinismul, ei încă asociau peştera cu sfârşitul lumii. O tradiţie islandeză consideră peştera ca fiind "locul în care Satan va apărea în Ziua Judecăţii", a menţionat de asemenea echipa de cercetători.


Pagina a fost generata in 0.2888 secunde