Negociatorul-șef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier:

"Lipsa unui acord cu Londra până la finalul anului implică tarife pentru produsele britanice"

157

Articole recomandate

Lipsa unui acord până la finalul acestui an între Uniunea Europeană și Regatul Unit cu privire la relația lor viitoare va fi urmată de trecerea la regulile Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), ceea ce implică aplicarea de cote și tarife pentru toate produsele britanice, a avertizat, ieri, negociatorul-șef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, în Parlamentul European reunit în sesiune plenară.

"Perioada de tranziție este una limitată, care poate fi prelungită cu un an sau doi, dacă ambele părți sunt de acord. În cazul în care această perioadă nu va fi prelungită, atunci, la finalul anului, Regatul Unit va ieși din piața unică europeană și uniunea vamală. Această dată a fost aleasă de premierul britanic, nu de noi, și care va veni cu consecințele ei. În contextul actual, nu putem vorbi de un status-quo dacă nu ajungem la un acord până la 31 decembrie, pentru că la acea dată trecem la regulile OMC", a spus Michel Barnier, citat de Agerpres, în dezbaterea consacrată mandatului propus pentru negocierea unui nou parteneriat între UE și Londra.

Potrivit acestuia, viitoarea relație cu Regatul Unit va trebui să fie una "lucidă și exigentă". În acest sens, Michel Barnier a subliniat că va negocia cu "calm pentru a ajunge la un acord aprofundat cu un stat aliat", dar cu respectarea integrității pieței unice, care nu este un punct negociabil pentru Bruxelles.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a susținut că UE și Regatul Unit trebuie să vizeze un acord de comerț liber post-Brexit ambițios și Londra să nu se mulțumească cu o înțelegere minimă.

"Evident, Regatul Unit poate decide să fie mulțumit cu mai puțin, dar personal eu cred că ar trebui să fim mult mai ambițioși. Ambiția noastră este absența drepturilor vamale, cote zero și o relație comercială pentru toate bunurile, ceva ce nu am mai propus niciodată altcuiva", a declarat Von der Leyen.

XXX

Acordul de retragere din UE pe care l-a negociat în mare măsură predecesoarea lui Boris Johnson la Downing Street, conservatoarea Theresa May, a făcut obiectul a numeroase prelungiri și amânări, care au dus la demisia fostei șefe a executivului de la Londra și la organizarea de alegeri anticipate în Regatul Unit, desfășurate pe 12 decembrie 2019. Acest acord prevede că actuala perioadă de tranziție poate fi prelungită un an sau doi, cu condiția ca Londra să solicite acest lucru înainte de 30 iunie.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2053 secunde