Liderii NATO s-au reunit în summit aniversar, la Londra

202
Liderii NATO s-au reunit în summit aniversar, la Londra - liderii-1575409916.jpg

Articole recomandate

Cei 29 de lideri ai statelor membre ale NATO s-au reunit, ieri, la Londra, pentru a marca cea de-a 70-a aniversare a Alianței Nord-Atlantice, umbrită însă de dispute referitoare la scopul și direcția sa strategică, notează agenția DPA, consultată de Agerpres. 


Pe parcursul a două zile, reuniunea va declanșa un "proces de reflecție" destinat consolidării cooperării politice în interiorul NATO, potrivit unor surse guvernamentale germane. 


Evenimentele recente din nord-estul Siriei au stimulat un astfel de proces, președintele francez Emmanuel Macron stârnind o furtună de controverse prin remarca sa potrivit căreia NATO se află "în moarte cerebrală". Alți lideri, printre care cel mai notabil a fost cancelarul german Angela Merkel, s-au distanțat de aceste comentarii. 


În octombrie, SUA și-au retras trupele din nord-estul Siriei, fără a se consulta cu aliați din NATO. Decizia a lăsat cale liberă Turciei - stat membru al Alianței - pentru a ataca miliția kurdă aliată a Occidentului și care a contribuit la înfrângerea Statului Islamic în regiune. 


Alte câteva subiecte au tensionat Alianța, în primul rând apelurile insistente ale lui Donald Trump adresate altor țări, în special Germaniei, de a-și crește cheltuielile de apărare, simultan cu punerea sub semnul întrebării de către președintele american a valorii Alianței și a clauzei de apărare colectivă. 


Săptămâna trecută, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a prezentat noi cifre care arată că nouă state aliate au atins ținta NATO de cheltuieli de 2% din PIB, urmând ca aliații din Europa și Canada să-și majoreze bugetele militare cu 130 miliarde de dolari în timpul președinției lui Trump. 


Evenimentele de ieri de la Londra au început printr-un mic dejun de lucru între Trump și Stoltenberg. Ulterior, președintele american s-a întâlnit cu omologul său francez, Emmanuel Macron. În marja summitului, este programată o discuție cu privire la Siria între Macron, Merkel, premierul britanic Boris Johnson și președintele turc Recep Erdogan. 


Aseară, cei 29 de lideri ai statelor NATO au participat la o recepție oferită de regina Elisabeta a II-a la Palatul Buckingham, recepție urmată de o vizită la reședința oficială din Downing Street 10 a premierului britanic. 


Discuțiile oficiale vor începe de-abia astăzi, când este programată o reuniune de trei ore într-un complex de golf situat la nord de Londra. Pe agendă, se află adoptarea a circa 50 de decizii vizând adaptarea NATO la amenințări actuale și viitoare. 




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.401 secunde