Liderii din UE au ajuns, după negocieri maraton, la un acord privind migrația

152
Liderii din UE au ajuns, după negocieri maraton, la un acord privind migrația - liderii-1530274199.jpg

Articole recomandate

Liderii statelor din Uniunea Europeană au reușit să ajungă, vineri dimineață, după negocieri intense, la un acord privind migrația, care prevede ca statele blocului comunitar să instituie în mod voluntar pe teritoriul lor centre controlate pentru migranții salvați pe mare, explorând în același timp posibilitatea deschiderii de centre pentru migranți în afara Europei, relatează agenția AFP, consultată de Agerpres.

Acordul de compromis a fost obținut în zorii zilei de vineri, după mai mult de 12 ore de negocieri, în contextul în care liderii din UE s-au reunit la Bruxelles sub presiunea de a găsi o soluție la problema migrației, care a fost văzută tot mai mult ca un pericol chiar pentru existența blocului comunitar.

Înțelegerea este un succes pentru Italia, condusă de noul premier Giuseppe Conte, care a cerut o mai mare împărțire a responsabilităților între țările din UE și a amenințat chiar că se va opune concluziilor summitului dacă cei 28 de lideri din blocul comunitar nu ar fi ajuns la o înțelegere privind migrația.

"Acest Consiliu European înseamnă nașterea unei Europe mai responsabile și mai solidare. Italia nu mai este singură", a spus șeful guvernului italian.

Guvernul populist al lui Conte a alimentat dezbaterea sensibilă din Europa privind migrația după ce a blocat accesul în porturile sale pentru două nave de salvare cu migranți în ultimele două săptămâni, cerând în același timp o schimbare radicală a politicii UE privind migrația.

Conform acordului, statele din UE vor crea - numai pe bază voluntară - centre controlate pe teritoriul lor pentru a gestiona situația migranților salvați pe mare. Persoanele care se califică pentru a obține protecție internațională vor fi distribuite între statele membre care se vor oferi voluntar să ia în primire migranți. Acest lucru va mai reduce din presiunea asupra Italiei, care procesează în prezent majoritatea covârșitoare a cazurilor de migranți salvați în Mediterana.

Uniunea Europeană "va explora de asemenea cât mai rapid conceptul unor platforme regionale de debarcare", care ar fi centre pentru migranți în afara Europei, cel mai probabil în nordul Africii.

Pentru acest lucru, UE va fi nevoită să obțină aprobarea țărilor implicate.

Cancelarul german Angela Merkel a salutat acordul, spunând că, în ciuda numeroaselor eforturi care mai trebuie depuse pentru ca blocul comunitar să ajungă la un sistem de azil unic, este "optimistă după ziua de astăzi că putem continua cu adevărat această muncă". 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4854 secunde