Lech Walesa se alătură protestatarilor împotriva reformei justiției în Polonia

188
Lech Walesa se alătură protestatarilor împotriva reformei justiției în Polonia - lechwalesa-1530792427.jpg

Articole recomandate

Conflictul în jurul Curții Supreme poloneze a crescut în intensitate: fostul erou al luptei împotriva comunismului Lech Walesa a venit să-și exprime sprijinul față de președinta Curții care refuză să-și părăsească postul înainte de încheierea mandatului, în timp ce premierul în exercițiu acuză la rândul său această instituție că adăpostește foști judecători comuniști, autori ai unor "sentințe rușinoase", comentează France Presse.


Venit special de la Gdansk (nord), Lech Walesa s-a alăturat, miercuri seara, manifestanților reuniți în fața Curții Supreme pentru a apăra independența justiției în Polonia, promițând să revină din nou dacă trebuie.


"Cei care încalcă Constituția sunt criminali", a spus fostul președinte, vizând partidul conservator aflat la putere. 


"Dacă noi cedăm tribunalele, aceasta va continua. Trebuie să facem totul pentru a apăra justiția independentă", a continuat Walesa, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 1983 și fost șef al sindicatului Solidaritatea, care a jucat un rol esențial în căderea regimului comunist.


Miercuri dimineața, aclamată de o mulțime mult mai importantă de susținători, președinta Curții Supreme a Poloniei, Malgorzata Gersdorf, se dusese la biroul său și prezidase o reuniune a colegiului Curții, confirmând astfel refuzul său de a se pensiona, în temeiul unei reforme controversate, criticată și de Bruxelles.


Ea a explicat din nou în cursul unei conferințe de presă că Constituția - care stabilește durata mandatului său la șase ani - este prioritară în raport cu legea care a redus vârsta de pensionare a judecătorilor de la 70 la 65 de ani.


Potrivit conservatorilor aflați la putere, legea a intrat în vigoare și Malgorzata Gersdorf, în vârstă de 65 de ani, s-ar afla automat la pensie.


Reforma, dacă este aplicată, ar conduce la pensionarea a 27 de judecători ai Curții Supreme. O "epurare", potrivit Malgorzatei Gersdorf, și o "linie roșie" de netrecut, potrivit Comisiei Europene.


Conflictul între președinta Curții Supreme și puterea poloneză se înscrie în cadrul reformelor judiciare denunțate de adversarii lor în Polonia ca fiind împotriva principiului separării puterilor și care fac obiectul unui diferend mai vast între Varșovia și Comisia Europeană cu privire la statul de drept.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6194 secunde