Lagarde avertizează că băncile europene au nevoie de injecții de capital

935
Lagarde avertizează că băncile europene au nevoie de injecții de capital - christinelagarde-1314533027.jpg
Băncile europene ar putea avea nevoie de injecții de capital pentru a opri extinderea crizei financiare și a datoriilor publice din zona euro, a declarat directorul general al FMI, Christine Lagarde, la reuniunea anuală organizată de Federal Reserve la Jackson Hole.

Este unul dintre cele mai serioase avertismente venite din partea unui oficial de rang înalt în legătură cu pericolul unei încetiniri a economiei globale, comentează Financial Times.

Liderii politici de pe ambele țărmuri ale Altlanticului trebuie să acționeze pentru a evita riscurile care planează asupra redresării economice, evenimentele din această vară indicând că ne aflăm "într-o nouă fază periculoasă", a precizat Lagarde.

Băncile europene necesită o "recapitalizare urgentă" pentru a stopa extinderea crizei financiare și a datoriilor publice din zona euro, iar SUA trebuie să acționeze pentru a opri spirala descendentă a prețurilor locuințelor, a mai avertizat șefa FMI. Aceasta a adăugat că atât Statele Unite, cât și Europa au nevoie de politici fiscale credibile pe termen lung, care să permită controlul datoriilor și să sprijine creșterea economică pe termen scurt.

Comentariile directorului general al FMI intervin după anunțul privind apropiata fuziune dintre EFG Eurobank și Alpha Bank, a doua și a treia dintre cele mai mari bănci elene, fuziune care ar fi urmată de o injecție de capital de 500 de milioane de euro provenind din statul Qatar.

Președintele Rezervei Federale, Ben Bernanke, a indicat, vineri, că banca centrală a Statelor Unite nu va lua măsuri imediate pentru accelerarea creșterii economice.

În discursul pe care l-a ținut la simpozionul economic de la Jackson Hole, șeful Fed a spus că banca centrală dispune de "o serie de instrumente care ar putea fi utilizate pentru a oferi stimulente monetare suplimentare".

Bursele din întreaga lume au înregistrat pierderi, investitorii fiind dezamăgiți de discursul lui Bernanke. Acesta a precizat că reuniunea din luna septembrie a băncii centrale va dura două zile în loc de una, "pentru a permite o discuție mai detaliată" asupra următoarelor măsuri ale Fed.

În discursul său de anul trecut, de la Jackson Hole, șeful Fed a anunțat că banca centrală va "face tot ce poate" pentru a stimula creșterea economică. Ulterior, în noiembrie, Ben Bernanke a implementat un program de achiziție a obligațiunilor guvernamentale, în valoare de 600 de miliarde de dolari.

Economia americană a crescut mai puțin față de estimări, în al doilea trimestru din 2011, potrivit datelor revizuite, publicate de Departamentul Comerțului, rata anuală de creștere a produsului intern brut fiind, între aprilie și iunie, de 1% în loc de 1,3% cum indica prognoza inițială.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2751 secunde