LA CASE MARI SE POATE! Președintele Franței renunță la pensie

183
LA CASE MARI SE POATE! Președintele Franței renunță la pensie - 1059315571558687152478gettyimage-1576999898.jpg
Președintele francez Emmanuel Macron, în vârsta de 42 de ani, a renunțat în avans la viitoarea pensie ce i se cuvine ca șef de stat, a anunțat sâmbătă Palatul Elysée, în contextul în care Franța este cuprinsă de greve de mai bine de două săptămâni în semn de protest față de intenția guvernului de a reforma sistemul de pensii, informează AFP.

Macron, care a împlinit 42 de ani pe 21 decembrie, și al cărui prim mandat de președinte se termină în 2022, a decis, de asemenea, să nu facă parte, pe viitor, din Consiliul Constituțional francez. Foștii președinți ai Franței sunt membri de drept pe viață ai acestui Consiliu și primesc o indemnizație lunară de 13.500 de euro.

Deciziile președintelui Macron survin pe fondul grevelor și protestelor împotriva reformei pensiilor, proiect susținut de șeful statului, care a făcut sâmbătă apel la greviști să dea dovadă de spirit de responsabilitate și să ia o pauză în perioada sărbătorilor de iarnă, după 17 zile de mobilizare.

Conform Palatului Elysée, "nu există o dorință de vizibilitate" ci doar "o dorință de consecvență" din partea lui Emmanuel Macron, primul președinte care va renunța la pensia pe viața la care are dreptul după încheierea mandatului.

Pensia unui fost președinte este de 6.220 de euro brut lunar. Conform unei legi din 1955, această suma nu este supusă vreunei limite de vârstă, de venituri sau de număr de mandate.

"El a decis că nu i se va aplica această lege pe termen scurt în 2022 sau în 2027, în cazul unui al doilea mandat", a precizat administrația prezidențială pentru AFP, confirmând informațiile apărute în ziarul Le Parisien.

În schimb, "un nou sistem va fi creat în cadrul viitoarei scheme universale de puncte" care, în contextul reformei în curs, trebuie să înlocuiască cele 42 de scheme de pensii care se aplică în prezent în Franța.

Potrivit Palatului Elysée, consecvență înseamnă că, pe viitor, legea din 1955 nu se va mai aplica niciunui viitor președinte.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3741 secunde