Mai multe ştiri online:

Kofi Annan a murit. Fostul secretar general al ONU avea 80 de ani

Ştire online publicată Sâmbătă, 18 August 2018. Autor: Cuget Liber Online.
Kofi Annan, fost secretar general al Organizației Națiunilor Unite și câștigător, în 2001, al Premiului Nobel pentru Pace, a murit, sâmbătă, la 80 de ani, informează agenția Reuters.


Kofi Annan s-a născut în Kumasi, Ghana, din părinții Henry Reginald și Victoria Annan. Numele său de botez, Kofi, înseamnă "născut într-o vineri".


În octombrie 2001, Kofi Annan obținea, împreună cu ONU, Premiul Nobel pentru Pace, pentru activitățile sale din sfera umanitară. El a fost secretar general al ONU în perioada 1997-2006.


În cei zece ani cât s-a aflat la conducerea ONU, ghanezul a contribuit la amplificarea prestigiului instituției. Însă cel de-al doilea mandat al său a fost afectat de scandalul cu privire la programul "Petrol contra hrană" din Irak, în 2005, și de cazuri de corupție în cadrul administrației organizației.


Dincolo de problemele interne ale ONU, Annan s-a opus în mod public Războiului din Irak, pe care l-a calificat drept ilegal, deoarece a fost decis în afara cadrului ONU.


Sub conducerea sa, summitul Mileniului a permis luarea unor angajamente colective vizând, până în 2015, reducerea cu jumătate a nivelului sărăciei.


După plecarea sa de la ONU în 2006, încercările sale de a se implica în diverse dosare complexe ca cele privind Kenya, Coasta de Fildeș sau încălzirea climatică au avut diferiți sorți de izbândă.


În Kenya, Annan a acționat în vederea unei încetări a violențelor care au urmat alegerilor prezidențiale contestate din decembrie 2007, soldate cu peste 1.500 de morți.


Însă în Coasta de Fildeș, Grupul Înțelepților - numiți și Elders (Bătrâni) - din care a făcut parte alături de sud-africanul Desmond Tutu și americanul Jimmy Carter, nu a reușit să îl convingă pe Laurent Gbagbo să respecte verdictul urnelor.


În 2007, Kofi Annan a fondat la Geneva, unde s-a instalat, "Forumul Umanitar Mondial", care avea ambiția să mobilizeze guvernele și marile întreprinderi cu scopul de a gestiona consecințele schimbărilor climatice. Prăbușindu-se sub datorii, Forumul a fost nevoit să își închidă ușile trei ani mai târziu.


Distribuie :

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.9578 secunde