Kim Jong Un propune închiderea centrului de teste atomice

132
Kim Jong Un propune închiderea centrului de teste atomice - kim-1525185793.jpg

Articole recomandate

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a propus închiderea, în luna mai, a centrului de teste atomice și invitarea la eveniment a unor experți americani, a anunțat președinția sud-coreeană, în timp ce Donald Trump s-a declarat optimist cu privire la posibilitatea unui acord nuclear cu Phenianul, relatează agenția AFP, consultată de Agerpres.

Această propunere, transmisă de președinția sud-coreeană, este cea mai recentă ilustrare a vârtejului diplomatic care a avut loc în ultimele luni în Peninsula Coreeană și care a culminat, vineri, cu un summit istoric intercoreean.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un și președintele sud-coreean Moon Jae-in au convenit cu această ocazie să se ajungă prin denuclearizare totală la o "peninsulă coreeană fără arme nucleare".

Timp de ani de zile, Phenianul a argumentat că nu va renunța niciodată la arma atomică, indispensabilă, potrivit lui, pentru a se apăra de o invazie americană.

"Kim a declarat în cursul summitului cu președintele Moon că va închide centrul pentru teste nucleare în mai și că va invita în curând experți din Coreea de Sud și Statele Unite, precum și jurnaliști pentru a prezenta procesul comunității internaționale într-un mod transparent", a declarat Yoon Young-chan, purtătorul de cuvânt al Casei Albastre, președinția sud-coreeană.

"Dacă ne vedem deseori cu Washingtonul, dacă vom construi încredere, punem capăt războiului și, în final, ni se promite că nu va fi nicio invazie, de ce ar trebui să trăim cu arme nucleare?", a întrebat retoric purtătorul de cuvânt.

Este posibil ca aceste declarații să fie percepute ca un preambul la un alt summit foarte așteptat între Kim și președintele american Donald Trump, care a manifestat un optimism cu prudență.

În timpul summitului organizat la Panmunjom, localitate frontalieră din Zona Demilitarizată care separă peninsula, cele două Corei au confirmat "obiectivul lor comun de a obține, printr-o denuclearizare totală, o peninsulă coreeană nenucleară". 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.3611 secunde