Jurnalistul dispărut în consulatul Arabiei Saudite și-ar fi înregistrat propria moarte

230
Jurnalistul dispărut în consulatul Arabiei Saudite și-ar fi înregistrat propria moarte - jurnalistul-1539520217.jpg

Articole recomandate

Jurnalistul dispărut după ce a intrat în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul și nu a mai ieșit, Jamal Khashoggi, și-ar fi înregistrat propria moarte, relatează presa din Turcia, citată de CNN.

Khashoggi ar fi pornit funcția de înregistrare de la Apple Watch, chiar înainte de a intra în consulat, în data de 2 octombrie 2018, scrie ziarul Sabah.

Oficiali ai guvernului au declarat că pe înregistrări se aud momentele în care jurnalistul a fost "interogat, torturat și ucis", iar înregistrările au fost trimise atât spre telefonul său, cât și în contul său iCloud. Ziarul Sabah relatează că au fost înregistrate inclusiv conversațiile celor implicați în presupusul asasinat.

Forțele de securitate turce au descoperit înregistrările în telefonul pe care Khashoggi i-l lăsase logodnicei sale, care îl aștepta în fața consulatului.

Presupușii asasini și-ar fi dat seama, la un moment dat, că sunt înregistrați de ceasul purtat de jurnalist și ar fi încercat de mai multe ori să îi spargă parola. În cele din urmă, ei ar fi deblocat ceasul folosind amprenta jurnalistului, însă ar fi reușit să șteargă doar o parte din fișiere.

Un reprezentant Apple a declarat însă pentru CNN că ceasurile smart nu pot fi deblocate cu ajutorul amprentei, întrucât această funcție este disponibilă doar în cazul telefoanelor smart pe care compania le produce.

Arabia Saudită a negat ferm orice implicare în dispariția jurnalistului și susține că acesta a părăsit consulatul în după-amiaza aceleiași zile. Însă până acum, Arabia Saudită nu a dat publicității nicio imagine în care Khashoggi iese din clădire.

Lodognica acestuia spune că l-a așteptat ore în șir, dar că acesta nu a mai ieșit din consulat. De asemenea, Turcia a cerut Arabiei Saudite să prezinte dovezi incontestabile ale plecării lui Khashoggi din consulat.

Guvernul din Turcia le-a spus oficialilor SUA că deține atât înregistrări video, cât și audio care dovedesc că jurnalistul a fost ucis în consulat, iar trupul său a fost apoi dezmembrat, a relatat Washington Post, ziarul pentru care lucra Khashoggi.

The Washington Post mai scrie și că oficiali saudiți i-ar fi promis o funcție înaltă în aparatul guvernamental jurnalistului Jamal Khashoggi dacă accepta să renunțe la exilul autoimpus în Statele Unite și să se întoarcă în Arabia Saudită.

Cotidianul american precizează că în acest mod prințul moștenitor al monarhiei saudite, Mohammad bin Salman, încerca de fapt ca să îl momească pe jurnalist, pentru ca apoi să îl poată condamna la închisoare. Jamal Khashoggi, fost angajat al puterii de la Riad, a devenit în ultimii ani un critic acerb al prințului Salman.

TRT World a dat publicității, miercuri, imagini preluate de la camerele de supraveghere, în care jurnalistul Jamal Khashoggi poate fi văzut cum intră în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul.

De asemenea, în imaginile difuzate de TRT pot fi văzute mai multe vehicule care ajung la consulat, printre care și o dubă neagră, care este căutată de autoritățile turce. În plus, TRT a arătat imagini și cu un grup de bărbați trecând de filtrele de securitate de la aeroportul din Istanbul.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5778 secunde