Joe Biden, vizită în Irak, pe fondul crizei politice din această țară

100
Joe Biden, vizită în Irak, pe fondul crizei politice din această țară - joebiden-1461916117.jpg

Articole recomandate

Vicepreședintele SUA, Joe Biden, a sosit joi în Irak, într-o vizită-surpriză, într-un moment în care Irakul traversează o criză politică despre care analiștii spun că ar putea afecta lupta împotriva jihadiștilor din gruparea Statul Islamic (SI), informează Agerpres.ro.



"Vicepreședintele se va întâlni cu responsabili irakieni cu scopul de a încuraja unitatea națională și continuarea luptei împotriva SI", a indicat biroul său de presă într-un comunicat.

La puțin timp după sosirea sa, Biden a avut o întrevedere cu premierul irakian Haider al-Abadi, a informat și un comunicat al șefului guvernului.

Vizita lui Biden are loc în contextul tentativelor de mai multe săptămâni ale lui Abadi de a obține aprobarea de către parlament a unui nou guvern compus din tehnocrați care ar putea, potrivit lui, să efectueze mai eficient reforme cruciale pentru a lupta împotriva corupției.

Parlamentul a aprobat marți doar o parte a candidaților propuși în cadrul unei ședințe furtunoase în care unii deputați au aruncat sticle în direcția primului ministru.

Politicieni din unele partide resping dispariția atribuirii ministerelor pe bază politică, vechiul sistem asigurând partidelor numeroase avantaje.

Mii de susținători ai influentului lider religios șiit Moqtada al-Sadr au manifestat în ultimele zile în fața Zonei verzi din Bagdad pentru a-și exprima sprijinul față de reforme.

Confuzia parlamentului i-a discreditat și mai mult pe responsabilii politici, considerați de irakieni ca fiind corupți și urmărindu-și doar interesele personale.

SUA se tem ca această criză "să nu deturneze" atenția autorităților irakiene de la lupta împotriva SI, "care constituie adevărata amenințare" pentru irakieni, potrivit declarației unui înalt responsabil american, făcută cu ocazia acestei vizite.

SI controlează încă vaste părți din teritoriul irakian, între care și cel de-al doilea oraș ca mărime al țării, Mosul, în pofida avansării forțelor irakiene sprijinite de coaliția internațională condusă de SUA.

Circa 40 % din teritoriul controlat de SI în Irak și 15 % din cel ocupat de acesta în Siria au fost recucerite de la jihadiști, a afirmat acest responsabil, adăugând că SI și-a pierdut trei dintre principalii conducători în ultimele luni, precum și importante resurse materiale.

"Pe plan militar, perioada este clar în favoarea coaliției antiSI", a susținut el, adăugând că aceasta trebuie să mai lanseze ofensiva pentru a recuceri orașul Mosul, ceea ce necesită o coordonare între forțele kurde și cele irakiene.

Washingtonul insistă asupra necesității unui "plan clar" pentru această ofensivă. "Ceea ce nu vrem este o cursă spre Mosul a diferitelor forțe care ar sfârși prin a se încurca reciproc sau a se lupta între ele", a subliniat același responsabil.

SUA nu au evocat o dată pentru recucerirea orașului, mulțumindu-se să precizeze: "Vrem să avansăm cât mai mult posibil înaintea marilor călduri din timpul verii".

În afară de situația politică și de lupta împotriva SI, Joe Biden va evoca "măsurile pe care le-ar putea adopta comunitatea internațională pentru a favoriza stabilitatea economică a Irakului", potrivit comunicatului vicepreședinției americane.

Bagdadul trece printr-o criză bugetară majoră, provocată în mare parte de diminuarea drastică a prețului petrolului, care reprezintă peste 90 % din veniturile țării. Reconstrucția unor orașe — precum Ramadi, recucerit de la SI — va costa astfel sute de milioane de euro.

Biden intenționează să încurajeze Irakul să apeleze la vecinii săi din Orientul Mijlociu pentru a-l ajuta din punct de vedere financiar.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 26 Noiembrie 2014
Stire din Actual : Joe Biden l-a felicitat pe Klaus Iohannis
Sâmbătă, 04 Octombrie 2014
Stire din Actual : Joe Biden i-a cerut scuze lui Erdogan
Marţi, 20 Mai 2014
Stire din Politică-Administrație : Joe Biden vine în România
Pagina a fost generata in 0.9229 secunde