Jean-Yves Le Drian: Arestările la protestele pro-Navalnîi sunt o atingere ''insuportabilă'' adusă statului de drept

Duminică, 24 Ianuarie 2021
346
Ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian a criticat duminică valul de arestări operate în ziua precedentă în Rusia la manifestaţiile de susţinere a opozantului Aleksei Navalnîi, reţineri pe care le-a descris drept o ''derivă autoritară'' şi o atingere ''insuporttabilă'' adusă statului de drept, dar a apreciat că dialogul cu Moscova este în continuare necesar.


''Consider foarte îngrijorătoare această derivă autoritară (...) Repunerea în cauză a statului de drept prin aceste arestări, colective şi preventive, este insuportabilă'', a spus Le Drian la postul de radio France Inter, citat de AFP.


''Demersul (lui Navalnîi de a reveni în Rusia) merită mult respect. Actele sale sunt curajoase'', a adăugat el. Potrivit unui ONG, circa 3.500 de manifestanţi au fost arestaţi duminică în Rusia, dintre care 1.360 la Moscova, în timpul unor proteste la care zeci de mii de demonstranţi au cerut eliberarea lui Aleksei Navalnîi, arestat săptămâna trecută la revenirea în Rusia după ce s-a tratat în Germania în urma unei otrăviri cu substanţa neurotoxică Noviciok pentru care opozantul rus îl consideră responsabil pe preşedintele Vladimir Putin.


''Mai consider că succesul manifestaţiilor pe ansamblul teritoriului rus este impresionant'', a spus de asemenea ministrul de externe al Franţei, ţară care în ultimii doi ani s-a confruntat cu protestele ''vestelor galbene'', marcate adesea de confruntări violente cu forţele de ordine şi soldate cu răniţi grav în rândul manifestanţilor, arestări masive şi condamnări ale unor protestatari judecaţi în regim de urgenţă.


Potrivit şefului diplomaţiei franceze, reprimarea manifestaţiilor din Rusia cântăreşte asupra dialogului angajat de preşedintele Emmanuel Macron cu Rusia, deşi acesta rămâne necesar. ''Rusia nu se va muta (...), geografia este încăpăţânată, Rusia este vecinul nostru şi avem (de discutat) probleme de securitate şi de încredere'', a admis Le Drian. Este nevoie ''să poată avea loc forme de discuţii, dar să fim în acelaşi timp extrem de clari şi extrem de fermi asupra derivei autoritare pe care o constatăm'' în Rusia, a explicat ministrul francez, recunoscând însă în trecere că în această chestiune ''nu s-a avansat mult'' după 2019.


Liderii europeni au instituit în octombrie sancţiuni împotriva unor responsabili ruşi consideraţi responsabili pentru otrăvirea lui Navalnîi, iar unii cer acum noi sancţiuni. Întrebat despre acest subiect, ministrul francez de externe s-a limitat să spună că acum ''trebuie să devină operaţionale'' sancţiunile decise în octombrie.


Miniştrii europeni de externe se vor reuni luni la Bruxelles, urmând să discute cu acest prilej despre cazul Navalnîi şi eventuale noi sancţiuni împotriva Moscovei. Potrivit unor surse europene citate de agenţia EFE, statele UE au în prezent opinii diferite asupra modului în care ar trebui să reacţioneze faţă de cazul Navalnîi, iar obiectivul şefului diplomaţiei europene, Josep Borrell, este ca la această reuniune să obţină ''o abordare cât mai comună posibil''.


Pagina a fost generata in 0.1976 secunde