Japonia solicită semnarea Tratatului ONU privind interzicerea armelor nucleare

137
Japonia solicită semnarea Tratatului ONU privind interzicerea armelor nucleare - japoniasolicita-1565125756.jpg

Articole recomandate

Orașul Hiroshima, care a comemorat marți 74 de ani de la primul atac nuclear din istorie, a cerut ca Japonia să semneze Tratatul ONU privind interzicerea armelor nucleare, relatează AFP. Locuitorii orașului, reuniți în Parcul Memorialul Păcii, s-au rugat marți în tăcere, au aprins lumânări și au depus coroane de flori în prezența premierului japonez Shinzo Abe, în memoria celor care au fost uciși de bomba aruncată în dimineața zilei de 6 august 1945 de un avion american.
Primarul orașului Hiroshima, Kazumi Matsui, a cerut cu această ocazie ca țara sa să ratifice Tratatul privind interzicerea armelor nucleare, aprobat în iulie 2017 de 122 de țări, semnat de atunci de mai mult de jumătate din acestea, dar respins de toate puterile nucleare.


"Solicit guvernului singurei țări care are experiența armei nucleare în timp de război să răspundă cererii hibakusha (persoanele expuse bombei) să ratifice Tratatul privind interzicerea armelor nucleare"', a spus primarul Matsui.
"Le cer liderilor japonezi să demonstreze pacifismul înscris în Constituția noastră, făcând acest pas către o lume fără arme nucleare", a adăugat el.


Primarul orașului Hiroshima i-a invitat pe liderii din întreaga lume să vină în orașul său pentru a vedea Memorialul Păcii cu propriii lor ochi. Papa Francisc urmează să efectueze o vizită anul acesta. Amenințarea nucleară a revenit în atenție în aceeași zi în Asia, cu o nouă lansare de ''proiectile neidentificate'' de către Coreea de Nord, deținătoare a armei atomice.
La rândul lor, SUA și Rusia, după șase luni de dialog inutil, s-au retras din Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare (INF), un acord emblematic pentru sfârșitul Războiului Rece și care vizează rachetele cu o rază de acțiune cuprinsă între 500 și 5.500 km.


Premierul japonez a reiterat promisiunea de a servi drept "punte'' între țările deținătoare de armă atomică și cei care nu dețin o astfel de armă, pentru a scăpa lumea de această amenințare. "Cu ajutorul ambelor părți, îi voi încuraja cu răbdare la dialog și sunt hotărât să conduc eforturile internaționale în această direcție", a subliniat el.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1961 secunde