Italia introduce infracțiunea de tortură în legislația țării

179
Italia introduce infracțiunea de tortură în legislația țării - italiatortura-1499344326.jpg

Articole recomandate

Deputații italieni au adoptat miercuri seara un proiect de lege care introduce infracțiunea de tortură în legislația națională, după mai mulți ani de discuții în Parlament.

Roma a semnat, în 1984, Convenția ONU contra torturii, dar nu a transpus-o niciodată în legislația sa.

Deputații au aprobat, cu 198 voturi pentru, 35 împotrivă și 104 abțineri, acest proiect de lege ce prevede, pentru autorii unui act de tortură, pedepse cu închisoarea cuprinse între 4 și 10 ani și mergând până la 12 ani, în cazul membrilor forțelor de ordine.

Tortura este definită ca "suferințe fizice acute sau o traumă psihică verificabilă cauzate de violențe, amenințări grave sau acte de cruzime".

Italia a fost condamnată în 2015 de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru violențe ale poliției împo-triva activiștilor antiglobalizare, în 2001.

CEDO a apreciat că relele tratamente aplicate de polițiști într-o școală unde erau găzduiți activiști, în marja unei reuniuni a G8 la Geneva, pot fi asimilate unor acte de tortură și că reacția autorităților nu a fost "potrivită".

Mai mulți responsabili ai forțelor de ordine au fost condamnați, după vio-lențe, la pedepse relativ ușoare de către instanțe din Italia.

CEDO s-a arătat surprinsă de aceasta, evocând o problemă structurală în legislația italiană.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.6953 secunde