Italia: Coaliția lui Berlusconi și M5S și-au împărțit președinția camerelor parlamentului

104
Italia: Coaliția lui Berlusconi și M5S și-au împărțit președinția camerelor parlamentului - italia-1521902026.jpg

Articole recomandate

Cele două camere ale parlamentului italian au reușit sâmbătă să-și aleagă președinții, după trei tentative eșuate și după ce în final alianța dreapta-extrema dreaptă a ajuns la o înțelegere cu formațiunea antisistem Mișcarea 5 Stele (M5S) pentru ca fiecare să preia președinția unei camere, informează agențiile de presă internaționale.


Astfel, Roberto Fico, membru al M5S, a devenit președinte al Camerei Deputaților, în timp ce Elisabetta Alberti Casellati, o apropiată a lui Silvio Berlusconi, a preluat președinția Senatului.


Partidele politice au purtat negocieri intense pe parcursul nopții pentru a ajunge la un compromis privind conducerea parlamentului în care nicio formațiune sau alianță nu a obținut majoritatea absolută la alegerile din 4 martie.


Formațiunile cele mai bine plasate în urma acelui scrutin, alianța dreapta-extrema dreaptă formată din Forza Italia a lui Berlusconi și Liga lui Matteo Salvini, care a obținut 37% din voturi, și M5S, devenit primul partid al Italiei, cu 32% din voturi, au revendicat fiecare conducerea legislativului. Impasul a fost accentuat de apariția unor disensiuni în interiorul alianței dreapta-extrema dreaptă, partidul lui Berlusconi acuzând formațiunea de extremă dreapta a lui Salvini că se apropie de M5S în vederea formării unei majorități în legislativ.


Odată depășit blocajul desemnării conducerii celor două camere, următorul pas este alcătuirea viitorului guvern care să fie sprijinit de o majoritate parlamentară încă în curs de negociere. Configurația fragmentată a legislativului riscă să creeze un blocaj, dar în același timp permite numeroase combinații pentru formarea unei majorități, cum ar fi o coaliție între partidele care și-au împărțit acum conducerea camerelor, una între M5S și numai unul dintre cele două principale partide ale alianței dreapta-extrema dreaptă, sau chiar o înțelegere între această alianță ori M5S cu Partidul Democrat (de stânga), marele perdant al alegerilor.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.8471 secunde