Irlandezele își cer dreptul la avort

222

Articole recomandate

Aproximativ 10.000 de persoane au participat la un marș, sâmbătă, la Dublin, și au păstrat un minut de reculegere în memoria unei dentiste indiene ce a murit de septicemie într-un spital din Irlanda, după ce i s-a refuzat un avort, informează Associated Press. 


Protestatarii s-au oprit în fața biroului primului ministru Enda Kenny, unde mulți au aprins lumânări și purtau fotografii cu Savita Halappanavar.

În vârstă de 31 de ani, ea a murit pe 28 oc-tombrie, la o săptămână după ce a fost spita-lizată cu dureri severe la începutul unui avort spontan. Ea era gravidă în 17 săptămâni de sar-cină cu primul ei copil. Medicii au refuzat cere-rea ei de a elimina fătul până ce bătăile inimii i s-au oprit la patru zile după spitalizare. Soțul ei, care este și activist, afirmă că ea ar fi supraviețuit dacă fătul ar fi fost eliminat mai devreme.

Cazul ilustrează o confuzie de 20 de ani în legea avortului din Irlanda, unde practica este scoasă în afara legii în Constituție. O hotărâre din 1992 a Curții Supreme de Justiție decretează că avorturile ar trebui să fie legale pentru a salva viața unei femei, inclusiv în cazul în care ea face amenințări credibile că se va sinucide dacă i se refuză un avort. Dar guvernele succesive au refuzat să adopte legi care să precizeze normele ce reglementează acest principiu general, lăsând decizia la latitudinea fiecărui medic într-un mediu de păstrare strictă a secretului.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4486 secunde