Iranul e responsabil? Atac cu rachete la o bază aeriană irakiană

154
Iranul e responsabil? Atac cu rachete la o bază aeriană irakiană - ddd-1578851398.jpg

Articole recomandate

Opt rachete au lovit duminică o bază aeriană irakiană care găzduiește soldați americani la nord de Bagdad, au transmis surse militare irakiene, fără a preciza originea tirurilor, potrivit AFP, citată de Agerpres. Patru soldați irakieni au fost răniți, conform armatei irakiene. Sursele militare irakiene au dat asigurări că niciun soldat american nu a fost rănit sau ucis.

Aproape toate trupele americane au părăsit deja această bază situată la Balad, după escaladarea tensiunilor dintre SUA și Iran. "Nu mai sunt decât circa 15 soldați americani și un singur avion la Balad", a afirmat pentru AFP o sursă militară irakiană. Responsabili ai serviciilor de securitate irakiene au declarat anterior tot pentru AFP că 90% dintre subcontractanții americani desfășurați la bază au fost evacuați.

De la sfârșitul lunii octombrie, zeci de rachete au fost lansate asupra unor baze irakiene care găzduiesc soldați americani, omorând la 27 decembrie un subcontractant american. SUA au acuzat facțiuni ale armatei irakiene pro-Iran de aceste tiruri de rachetă. Ca represalii, la 29 decembrie, SUA au bombardat baze irakiene de la frontiera cu Siria, omorând 25 de combatanți ai Hashd al-Shaabi, o coaliție de paramilitari pro-Iran integrată trupelor irakiene.

Escaladarea a atins apoi un nivel inedit, cu un atac cu dronă, la ordinul președintelui american Donald Trump, care i-a ucis pe generalul iranian Qassem Soleimani și pe numărul doi al Hashd al-Shaabi, Abu Mehdi al-Muhandis, în apropiere de aeroportul din Bagdad, la 3 ianuarie.

Iranul a ripostat la 8 ianuarie lansând 22 de rachete balistice asupra bazei aeriene irakiene Ain al-Assad (vest), care găzduiește trupe americane, fără a face victime. De atunci, tirurile cu rachete asupra intereselor americane, printre care și ambasada din Zona Verde din Bagdad, s-au reluat aproape zilnic, în contextul în care Parlamentul irakian a votat pentru plecarea trupelor străine din țară.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4042 secunde