Iranul amenință SUA și Israelul cu un răspuns devastator după atentatul de la Ahvaz

353
Iranul amenință SUA și Israelul cu un răspuns devastator după atentatul de la Ahvaz - iranulamenintajpeg-1537796280.jpg

Articole recomandate

Comandantul adjunct al Gărzilor Revoluționare iraniene, Hossein Salami, i-a avertizat luni pe liderii americani și israelieni să se aștepte la un răspuns "devastator" al Republicii Islamice, acuzându-i de implicare în atacul produs sâmbătă în timpul unei defilări militare în orașul sud-vestic Ahvaz, relatează Reuters și AFP.

Mii de persoane au ieșit luni pe străzile din Ahvaz, pentru a marca funeraliile victimelor atacului de sâmbătă, când 25 de persoane, printre care 12 membri ai Gărzilor Revoluționare, au fost ucise de un comando de patru persoane care a deschis focul în timpul defilării militare anuale marcând debutul războiului cu Irak (1980-1988).

"Ați văzut răzbunarea noastră înainte (...) veți vedea că răspunsul nostru va fi zdrobitor și devastator și veți regreta ce ați făcut", a declarat Hossein Salami, într-un discurs rostit înaintea funeraliilor, transmis în direct de televiziunea de stat.

Ministrul informațiilor, Mahmoud Alavi, a declarat că o vastă rețea de suspecți a fost deja arestată în legătură cu atacul de sâmbătă, a transmis agenția de presă Mizan.

Luni, în jurul orei locale 08:30 (05:00 GMT), mulțimea îndoliată s-a adunat în fața moscheii Sarollah, în centrul orașului, în prezența ministrului informațiilor.

Iranul a declarat pentru luni zi de doliu național. În provincia Khuzestan vor fi închise birourile publice, băncile, instituțiile de învățământ.

În atentat au mai fost rănite 60 de persoane. Potrivit autorităților, atacatorii au fost uciși.

Funeraliile sunt organizate pentru 12 victime, potrivit televiziunii de stat.

Autoritățile iraniene nu au făcut precizări despre identitatea celor uciși sâmbătă.

Atacul de sâmbătă, unul din cele mai grave împotriva armatei de elită a Republicii Islamice, a dat o lovitură establishment-ului său de securitate într-o perioadă în care SUA și aliații lor din Golf depun eforturi pentru a izola Teheranul.

Orașul Ahvaz, situat la 560 km sud de Teheran, este capitala provinciei Khuzestan, regiune petroliferă cu populație majoritar arabă.

Iranul a acuzat o grupare separatistă arabă - care și-a asumat responsabilitatea atacului -, dar și Arabia Saudită, alte state arabe din Golf, Statele Unite și Israelul că se află în spatele atentatului, care a mai fost revendicat și de gruparea jihadistă Statul Islamic.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.6719 secunde