Iranul acordă Uniunii Europene două luni pentru salvarea acordului nuclear

122
Iranul acordă Uniunii Europene două luni pentru salvarea acordului nuclear - hassanrouhani-1567604957.jpg

Articole recomandate

Președintele iranian Hassan Rouhani a acordat puterilor europene încă două luni pentru salvarea acordului nuclear din 2015, însă a avertizat, într-un comunicat difuzat miercuri, că Teheranul își continuă pregătirile pentru noi încălcări ale înțelegerii, care ar avea "efecte extraordinare", transmite Reuters.


Declarația lui Rouhani a fost făcută în contextul altor semnale din partea unor oficiali iranieni, care au reacționat diferit la propunerea Franței de a continua acordul și de a oferi Iranului linii de credit în valoare de 15 miliarde de dolari, până la sfârșitul anului, în schimbul respectării depline a angajamentelor. Un înalt oficial iranian a declarat că acordul va fi respectat dacă vor fi acordate creditele respective sau vor fi permise vânzări de petrol de același volum. Postul de stat Press TV de la Teheran a afirmat însă că Iranul a respins propunerea europeană privind creditarea, informează Agerpres.


Iranul a ieșit în 2015 din izolarea economică cu care se confrunta de mai mulți ani, acceptând să își întrerupă programul nuclear în schimbul suspendării sancțiunilor internaționale. Președintele american Donald Trump a retras însă Statele Unite din acord anul trecut și a reintrodus sancțiunile. Iranul a reacționat prin două încălcări ale termenilor înțelegerii, deși susține că dorește în continuare menținerea acesteia.


Rouhani amenințase că va lua noi măsuri până pe 5 septembrie, dacă Franța și celelalte țări europene semnatare ale acordului - Regatul Unit și Germania - nu fac eforturi mai mari pentru a proteja Iranul de efectele sancțiunilor americane. "Cred că este improbabilă obținerea unui rezultat cu Europa astăzi sau până mâine. (...) Europa are încă două luni pentru a-și îndeplini angajamentele", a spus el miercuri, conform televiziunii de stat. Președintele a adăugat că Teheranul își va continua planurile de a încălca acordul prin alte măsuri și își va intensifica activitățile nucleare și a avertizat că "al treilea pas va fi cel mai important și va avea efecte extraordinare".


 
După reintroducerea sancțiunilor din partea SUA, vânzările de petrol iranian au scăzut cu peste 80%.


Teheranul a susținut de mai multe ori că programul său nuclear vizează doar producția de energie electrică și alte obiective pașnice.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.7258 secunde