Iranul acordă Uniunii Europene două luni pentru salvarea acordului nuclear

Miercuri, 04 Septembrie 2019
93
Președintele iranian Hassan Rouhani a acordat puterilor europene încă două luni pentru salvarea acordului nuclear din 2015, însă a avertizat, într-un comunicat difuzat miercuri, că Teheranul își continuă pregătirile pentru noi încălcări ale înțelegerii, care ar avea "efecte extraordinare", transmite Reuters.


Declarația lui Rouhani a fost făcută în contextul altor semnale din partea unor oficiali iranieni, care au reacționat diferit la propunerea Franței de a continua acordul și de a oferi Iranului linii de credit în valoare de 15 miliarde de dolari, până la sfârșitul anului, în schimbul respectării depline a angajamentelor. Un înalt oficial iranian a declarat că acordul va fi respectat dacă vor fi acordate creditele respective sau vor fi permise vânzări de petrol de același volum. Postul de stat Press TV de la Teheran a afirmat însă că Iranul a respins propunerea europeană privind creditarea, informează Agerpres.


Iranul a ieșit în 2015 din izolarea economică cu care se confrunta de mai mulți ani, acceptând să își întrerupă programul nuclear în schimbul suspendării sancțiunilor internaționale. Președintele american Donald Trump a retras însă Statele Unite din acord anul trecut și a reintrodus sancțiunile. Iranul a reacționat prin două încălcări ale termenilor înțelegerii, deși susține că dorește în continuare menținerea acesteia.


Rouhani amenințase că va lua noi măsuri până pe 5 septembrie, dacă Franța și celelalte țări europene semnatare ale acordului - Regatul Unit și Germania - nu fac eforturi mai mari pentru a proteja Iranul de efectele sancțiunilor americane. "Cred că este improbabilă obținerea unui rezultat cu Europa astăzi sau până mâine. (...) Europa are încă două luni pentru a-și îndeplini angajamentele", a spus el miercuri, conform televiziunii de stat. Președintele a adăugat că Teheranul își va continua planurile de a încălca acordul prin alte măsuri și își va intensifica activitățile nucleare și a avertizat că "al treilea pas va fi cel mai important și va avea efecte extraordinare".


 
După reintroducerea sancțiunilor din partea SUA, vânzările de petrol iranian au scăzut cu peste 80%.


Teheranul a susținut de mai multe ori că programul său nuclear vizează doar producția de energie electrică și alte obiective pașnice.


Pagina a fost generata in 0.451 secunde