Iranul a lovit baze militare din Irak unde staționează soldați americani

176
Iranul a lovit baze militare din Irak unde staționează soldați americani - iranul-1578515085.jpg

Articole recomandate

La cinci zile după eliminarea generalului Qassem Soleimani, Iranul a declanșat, miercuri, riposta împotriva Statelor Unite lansând rachete asupra a două baze militare din Irak unde staționează soldați americani, comentează agenția AFP, consultată de Agerpres. 


Potrivit Pentagonului, peste 12 rachete au fost lansate din Iran împotriva bazelor Ain al-Assad și Erbil. 
Aceste raiduri, revendicate de Teheran, marchează o schimbare ce provoacă temeri legate de o escaladare regională sau chiar un război deschis, chiar dacă liderii american și iranian au părut că doresc să calmeze imediat jocul. 
Într-un mesaj pe Twitter pe un ton deosebit de calm și liniștitor, președintele american Donald Trump a anunțat că "evaluarea pagubelor și a victimelor este în curs. Până în prezent, totul este bine!". "Voi face o declarație mâine dimineață", a mai scris liderul de la Casa Albă. 


La rândul său, șeful diplomației iraniene, Mohammad Javad Zarif, a afirmat că țara sa a efectuat și a "terminat" în cursul nopții represalii "proporționale". "Nu căutăm escaladarea sau războiul", a insistat el. 


Agenția federală a aviației americane (FAA) le-a interzis avioanelor civile americane să survoleze Irakul, Iranul și Golful Persic. 


Gardienii Revoluției iraniene, armata ideologică a Republicii Islamice, au sfătuit Washingtonul să își recheme trupele americane desfășurate în regiune "pentru a evita noi pierderi" și au amenințat că vor lovi Israelul și "guvernele aliate" ale Americii. 


Tirurile au intervenit la puțin timp după încheierea funeraliilor generalului Qassem Soleimani, asasinat, vineri, la Bagdad, împreună cu irakianul Abu Mehdi al-Muhandis, lider al Hashd al-Shaabi, coaliție ce regrupează paramilitari pro-Iran integrați forțelor de securitate irakiene. 


"Rachete balistice lansate deschis dinspre Iran asupra unor ținte americane, este o nouă fază", a apreciat un specialist în grupările armate șiite, Phillip Smyth, reamintind că până în prezent Teheranul avea tendință să răspundă prin intermediul unor facțiuni, fără revendicări.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4814 secunde