Intervenție medicală istorică. Un papagal pe cale de dispariție a fost operat pe creier

136
Intervenție medicală istorică. Un papagal pe cale de dispariție a fost operat pe creier - papagal-1557576372.jpg

Articole recomandate

O echipă de medici veterinari din Noua Zeelandă a operat pe creier un papagal kakapo, intervenția chirurgicală de pionierat fiind realizată în încercarea de a salva această specie pe cale de dispariție, relatează vineri BBC, citat de Agerpres.


Chirurgii au adaptat tehnici utilizate la oameni și alte mamifere pentru a opera puiul în vârstă de 56 de zile, care avea o gaură în craniu.


Specia, nativă din Noua Zeelandă, a fost decimată de braconaj, pierderea habitatului și prădători.


În prezent mai există doar 144 de exemplare de kakapo, notează BBC.


Puiul, numit Espy 1B, a eclozat pe Insula Codfish din sudul Noii Zeelande și se afla în grija membrilor ''Kakapo Recovery Programme'' din cadrul Departmentului pentru Conservare (DOC) când rangerii au observat o umflătură neobișnuită în craniul său.




Pasărea a fost transportată de compania aeriană națională la spitalul pentru faună sălbatică al Universității Massey unde a fost efectuată premiera chirurgicală.


Directorul spitalului, profesor Brett Gartrell, a explicat într-un comunicat că un strat subțire de țesut despărțea creierul puiului de lumea din exterior. Gaura a făcut posibil ca ''o parte din creier și dura mater (membrana rezistentă externă a creierului) să facă hernie'', a spus el.


În luna aprilie, DOC a anunțat că un număr record de pui de kakapo au eclozat în timpul sezonului de împerechere neobișnuit de lung din acest an, contribuind la creșterea considerabilă a populației acestei păsări cunoscută sub numele de bufnița-papagal. Deși nu toți puii au șanse să atingă maturitatea, populația actuală va spori considerabil.


Aceste păsări se împerechează doar o dată la doi-patru ani, când copacii nativi rimu produc fructe, iar sezonul din acest an a fost unul neobișnuit de lung, existând șanse să se înregistreze un record.


Kakapo este cea mai greoaie specie de papagal din lume - femelele cântăresc circa 1,4 kilograme, iar masculii ajung la 2,2 kilograme.


Aceste păsări sunt vulnerabile în fața atacurilor prădătorilor, iar populația lor a fost decimată de pisicile și hermelinele introduse de coloniștii europeni în secolul al XIX-lea.


Până la mijlocul anilor '90, kakapo a devenit o specie pe cale de dispariție, însă programele de înmulțire susținute de Guvern au dat roade contribuind la creșterea numărului de exemplare.


Caracteristica deosebită a kakapo este incapacitatea sa de zbura, unul dintre principalele motive pentru care efectivele sale sunt în prezent amenințate cu dispariția.


Kakapo are o durată de viață de cel puțin 60 de ani.


Kakapo este o specie protejată prin lege în Noua Zeelandă și este listată în apendicele 1 al CITES - Convenția privind comerțul internațional cu specii sălbatice de faună și floră pe cale de dispariție. Toate exemplarele care mai trăiesc azi sunt urmărite în permanență cu ajutorul sistemelor de localizare, iar fiecare cuib este monitorizat prin camere de luat vederi cu infraroșu și senzori de proximitate. În plus, toate speciile invazive, precum șobolanii și pisicile, de care kakapo nu se poate apăra din cauza incapacității sale de a zbura, au fost eradicate din regiunile în care trăiește această pasăre.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.1671 secunde