Întâlnirea Biden-Putin, punct de plecare pentru viitoarele relaţii bilaterale

549
Întâlnirea Biden-Putin, punct de plecare pentru viitoarele relaţii bilaterale - fond2-1623931670.jpg

Articole de la același autor

Cea mai aşteptată întrevedere din periplul european al preşedintelui american s-a consumat la Geneva. Timp de două ore Joe Biden a avut o rundă de discuţii cu omologul său rus Vladimir Putin. La finalul întâlnirii, cei doi preşedinţi de stat au concluzionat că „discuţiile au fost productive” şi chiar dacă sunt departe de a fi la cel mai înalt nivel al relaţiilor diplomatice, cele două mari puteri au făcut un prim pas important spre conciliere.

Joe Biden, diplomat de carieră cu 40 de ani de experienţă s-a întâlnit pentru prima dată, în calitate de preşedinte cu Vladimir Putin. În calitatea sa de preşedinte al Rusiei, Putin s-a întâlnit cu cel de-al cincilea preşedinte american. În cei douăzeci de ani de când conduce destinele Rusiei, Vladimir Putin s-a întâlnit cu Bill Clinton, George W. Bush, Barack Obama şi Donald Trump. Întâlnirea de la Geneva are loc pe fondul relaţiilor tot mai tensionate între SUA şi Rusia în ceea ce priveşte drepturile omului, atacurile cibernetice şi stabilitatea strategică. În mod simbolic, întâlnirea dintre președintele american și președintele rus are loc la Geneva, orașul care a găzduit primele discuții dintre Ronald Reagan și Mihail Gorbaciov, în urmă cu 36 de ani. Dincolo de acest element de context, întâlnirea a reprezentat doar primul pas dintr-un proces lung și complicat privind restabilirea relațiilor dintre SUA și Rusia.

Întâlnirea a fost catalogată de cei doi şefi de stat ca fiind productivă

La finalul întrevederii cei doi lideri au făcut declaraţii separate pentru presă şi nici nu şi-au adresat invitaţii de a efectua vizite la Washington, respectiv la Moscova, scrie Reuters. Cert este că, cei doi preşedinţi au făcut un progres neaşteptat. „Nu a existat nicio ostilitate. Dimpotrivă, întâlnirea noastră a avut loc într-un spirit constructiv”, a declarat Putin reporterilor după întâlnire. La rândul său, Joe Biden a declarat că întâlnirea a fost „bună” și „pozitivă”. Biden și Putin și-au expus diferențele de opinii, dar au reuşit să cadă totuși de acord și asupra câtorva lucruri. Cei doi au agreat întoarcerea ambasadorilor lor la posturi. Ambasadorul rus, Anatoli Antonov și ambasadorul American, John Sullivan lipsesc de câteva luni de la misiunile lor diplomatice, după ce fiecare a fost rechemat în țară, un demers de natură să îngreuneze rolul diplomației într-un moment de tensiuni geopolitice sporite între foștii inamici ai Războiului Rece. De asemenea, au convenit să reia discuțiile, îndelung blocate, pe tema stabilității strategice, discuții menite să reducă riscurile unui conflict nedorit între cele două puteri nucleare. Totodată, au decis să organizeze consultări la nivel de experți pe teme de securitate cibernetică, în special cu privire la tipurile de infrastructură care ar trebui considerate critice în cazul atacurilor cibernetice distructive, şi ultimul punct, cel mai sensibil despre drepturile omului, pentru care preşedintele american a declarat la conferinţa de presă că: „Vor fi consecinţe devastatoare pentru Rusia în cazul morţii liderului opoziţiei ruse, Aleksei Navalnîi”. Aşadar, în prima rundă jucată pe terenul diplomaţiei nu avem niciun învins şi putem spune că a câştigat viitorul relaţiilor ruso-americane.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.6308 secunde