Insulele Feroe vor organiza un referendum ce poate deschide calea independenței

265
Insulele Feroe vor organiza un referendum ce poate deschide calea independenței - insulele-1486901567.jpg

Articole recomandate

Insulele Feroe, un arhipelag autonom în cadrul Danemarcei, situat în zona Atlanticului de Nord, vor organiza, anul viitor, pe data de 28 aprilie, un referendum pentru o nouă Constituție care să le dea dreptul la autodeterminare, transmite AFP, consultată de Agerpres.

"Constituția Insulelor Feroe ne va defini identitatea ca națiune și drepturile și obligațiile noastre fundamentale ca popor, inclusiv dreptul la autodeterminare", a menționat, într-un comunicat, șeful executivului local, Aksel Johannesen.

Insulele Feroe numără mai puțin de 50.000 de locuitori și sunt situate între Islanda, Scoția și Danemarca. Acest teritoriu a obținut autonomia în anul 1948, dar relațiile externe și apărarea au rămas în sarcina Danemarcei. Deși Danemarca este membră a Uniunii Europene, Insulele Feroe au ales să rămână în afara blocului comunitar.

Proiectul de Constituție mai prevede că "poporul Insulelor Feroe va trebui consultat prin referendum asupra chestiunilor legate de aprofundarea independenței față de Danemarca sau de integrare cu Danemarca", la fel ca și în ceea ce privește "aderarea la organizații internaționale, cum este Uniunea Europeană", a mai spus premierul Johannesen. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2862 secunde