INEDIT: Letonii, îndemnați să-și taie singuri brazii de Crăciun

151
INEDIT: Letonii, îndemnați să-și taie singuri brazii de Crăciun - ddd-1577212504.jpg

Articole recomandate

Guvernul leton și-a îndemnat cetățenii să își taie singuri brazii de Crăciun pe care îi aleg din natură, pentru a respecta astfel o tradiție cu origini foarte vechi în această țară, informează Agerpres.

Letonia și Estonia învecinată revendică această practică veche de pe vremea comercianților germani care trăiau în secolul al XV-lea în Livonia, un ținut istoric din regiunea baltică.

"Toată lumea este invitată să se înarmeze cu un topor pentru a tăia un brad înalt de cel mult trei metri și cu un diametru de cel mult 12 centimetri, apoi să îl aducă acasă", se afirmă într-un mesaj publicat pe site-ul Companiei naționale de administrare a pădurilor din Letonia.

Letonii sunt îndemnați să aleagă brazi care cresc sub linii electrice, în șanțuri sau se află prea aproape de străzi sau de locuri în care ar fi oricum condamnați la a fi tăiați.

"Vă reamintim că brazii aflați în zone forestiere protejate, private sau nou plantate sau care beneficiază de un acces restrâns trebuie să fie scutiți", au subliniat autoritățile letone.

Aigars Krumins, un tată cu trei copii și rezident în Riga, spune că nu va renunța pentru nimic în lume la această tradiție.

"Sunt foarte atașat de ea... Familia noastră ar putea foarte ușor să cumpere un brad, dar să îl obții tu însuți, să mergi prin pădure cu un topor în mână, să scoți din pădure bradul doborât de tine este ceva mult mai agreabil", a declarat pentru AFP acest bărbat leton în vârstă de 47 de ani.

Pădurile de stat se întind în Letonia pe o suprafață de 1,5 milioane de hectare. Compania letonă a pădurilor a plantat peste 26 de milioane de arbori tineri în 2019.

Pădurile, mlaștinile și landele reprezentau 27% din suprafața Letoniei în 1935 și au ajuns în prezent să ocupe o suprafață de peste două ori mai mare (57%). Jumătate dintre ele aparțin statului leton.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3691 secunde