Igor Dodon și-a făcut public noul concept despre viitorul Republicii Moldova

337
Igor Dodon și-a făcut public noul concept despre viitorul Republicii Moldova - igor-1551905675.jpg

Articole recomandate

Președintele Igor Dodon și-a făcut, ieri, public conceptul intitulat "Pachet atotcuprinzător pentru Moldova" pe care l-a prezentat anterior în marja Conferinței de securitate de la Munchen la mijlocul lunii februarie, proiect despre care au circulat diverse speculații că ar cuprinde un plan privind federalizarea Republicii Moldova, informează portalul Deschide.md, consultat de Agerpres. 


Prezentându-și conceptul, Igor Dodon a declarat că Republica Moldova trebuie să aibă o politică externă echilibrată, relații de prietenie atât cu Occidentul, cât și cu Federația Rusă și statut de neutralitate. 


Conform acestui proiect, în 2020 va avea loc o conferință internațională de pace în cadrul căreia va fi elaborat statutul pentru Transnistria. Apoi va urma o perioadă post-conflictuală de 10-15 ani, timp în care Republica Moldova integrată (cu Transnistria) va absorbi fonduri internaționale. În concept nu se spune nimic despre viziunea lui Igor Dodon asupra statutului Transnistriei în cadrul Republicii Moldova, remarcă portalul citat. 


Igor Dodon afirmă că există trei scenarii de dezvoltare a Republicii Moldova. Primul se referă la menținerea "status-quo"-ului existent. Acest scenariu nu este convenabil, deoarece el nu contribuie la implementarea Acordului de asociere cu UE, promovează interesele economice ale unui grup îngust de persoane și nu contribuie la rezolvarea diferendului transnistrean. 
Al doilea scenariu se referă la conceptul "ori-ori" (tradus din rusă ili-ili) și se referă la faptul că Republica Moldova încearcă ba să obțină sprijinul din Occident, ba din Est, iar acest fapt ar duce la divizarea societății. Cu acest scenariu crește riscul de reluare a tensiunilor de pe Nistru și a tensiunilor interetnice. 


"Începând cu 1991, de la obținerea independenței, Republica Moldova a avut o dezvoltare în zig-zag. Acest lucru se datorează faptului că autoritățile moldovene au încercat să obțină sprijin extern pentru politica lor ba în Occident, ba în Est. Practica a arătat că această abordare este una greșită. Ca urmare, avem astăzi o țară divizată, o societate fragmentată, o economie ineficientă, instituții publice slabe. Această situație generează riscuri de destabilizare a sistemului administrației publice, distrugerea relațiilor economice interne și externe, creșterea tensiunilor în relațiile interetnice din Moldova și pierderea perspectivelor de soluționare a problemei transnistrene", se spune în document. 


Al treilea scenariu este cel pe care vrea să-l dezvolte Igor Dodon și înseamnă punerea în aplicare a conceptului "și-și" în baza principiilor de "deschidere, compatibilitate și dezvoltare". Acesta este scenariul care îi va uni pe moldoveni, potrivit acestuia. Cel de-al treilea scenariu se bazează pe neutralitate și tinde spre relații bune atât cu Occidentul, cât și cu Rusia. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5732 secunde