Igor Dodon poate fi suspendat din funcție, spune Curtea Constituțională din R. Moldova

94
Igor Dodon poate fi suspendat din funcție, spune Curtea Constituțională din R. Moldova - igordodon-1508250846.jpg

Articole recomandate

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a decis marți că dacă președintele se află în imposibilitatea de a numi un ministru în funcție, atunci președintele Parlamentului va exercita funcția de președinte interimar. Dacă nici acesta nu va putea să-și exercite atribuțiile, atunci premierul va face acest lucru. În replică, reprezentantul Președinției, Maxim Lebedinschi, a declarat că decizia este una pasibilă de răspundere penală și că judecătorii CCM vor răspunde penal mai devreme sau mai târziu. Acesta a calificat decizia CCM ca fiind o acțiune complexă a uzurpării puterii în stat și de subminare a tuturor instituțiilor statului, releatează deschide.md, citată de News.ro.


Guvernul a adoptat o decizie privind sesizarea Curții Constituționale în legătură cu refuzul președintelui Igor Dodon de a-l desemna pe Eugen Sturza în funcția de ministru al Apărării.

Curtea Constituțională a fost sesizată în legătura cu interpretarea articolului 98, alineatul (6) din Constituția Republicii Moldova (În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanță a funcției, Președintele Republicii Moldova revocă și numește, la propunerea Prim-ministrului, pe unii membri ai Guvernului), în vederea clarificării acțiunilor care pot fi întreprinse de către Prim-ministru și deciziilor care pot fi adoptate de Parlamentul țării în cazul în care Președintele Republicii Moldova refuză propunerea repetată de numire în funcție a unui ministru.

Igor Dodon a respins candidatura lui Eugen Sturza la Apărare și l-a propus pe Victor Gaiciuc. Președintele a atras atenția Guvernului și a majorității parlamentare că este inutil să insiste asupra candidaturii lui Sturza.

Despre Gaiciuc, Dodon a spus că este "profesionist veritabil și o persoană care cunoaște din propria experiență cum se realizează managementul militar și se cultivă patriotismul militarilor".

"Hotărârea Curții Constituționale este, în opinia mea, una pasibilă de răspundere penală. Toți judecătorii Curții, mai devreme ori mai târziu, vor răspunde în fața legii. Trebuie să înțelegem cu toții că pentru o asemenea decizie s-ar putea face și pușcărie și o spun în calitatea mea de jurist în primul rând", a declarat marți reprezentantul Președinției, Maxim Lebedinschi.

"Cu siguranță, decizia de azi a Curții Constituționale este o acțiune complexă a uzurpării puterii în stat și de subminare a tuturor instituțiilor statului. Nu recunoaștem decizia Curții. Judecătorii Curții să o folosească. Un ministru numit în asemenea fel nu este legitim și nu este legal", a adăugat el.

Suspendarea lui Dodon nu este un subiect nou la Chișinău. În septembrie, liderii liberali din R. Moldova au anunțat că vor să organizeze un referendum, cu privire la suspendarea din funcție a șefului statului. Potrivit liberalilor, Igor Dodon se face vinovat de încălcarea legilor țării.

Pentru ca proiectul liberalilor să fie aprobat de Parlament ar fi nevoie de o treime din votul deputaților. Însă unii politicieni de la Chișinău sunt de părere că demersul liberalilor nu poate fi realizat pentru că nu au suficient sprijin parlamentar.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.467 secunde