HAOS ÎN STAȚIUNI ȘI AEROPORTURI! Cea mai veche firmă de turism din lume a dat faliment

223
HAOS ÎN STAȚIUNI ȘI AEROPORTURI! Cea mai veche firmă de turism din lume a dat faliment - ndamagfzad00ntlmytkynzazoduyotbk-1569224199.jpg

Articole recomandate

Cea mai veche firmă de turism din lume a dat faliment în această dimineață, după ce planurile de ultimă oră pentru salvarea sa au eșuat.


Operatorul britanic Thomas Cook, cea mai veche firmă de turism din lume, a anunțat luni intrarea în faliment după ce a eșuat în cursul weekendului să găsească fondurile necesare pentru supraviețuire și va intra în "lichidare imediată", potrivit unui comunicat al grupului.

"În pofida eforturilor considerabile, discuțiile dintre diferitele părți participante la grup și noile surse de finanțare posibile nu au dus la niciun acord. Consiliul de Administrație a ajuns prin urmare la concluzia că nu are altă opțiune decât să ia măsurile pentru a intra în lichidare judiciară cu efect imediat", a explicat comunicatul.

Compania înființată în anul 1841 se lupta pentru supraviețuire după ce creditorii amenințaseră că se vor retrage dintr-un acord de salvare care a fost negociat timp de mai multe luni.


Afectat de datoriile mari, competiția online și incertitudinea geopolitică, Thomas Cook avea nevoie de finanțări suplimentare în valoare de 200 milioane de lire sterline (227 milioane euro), pe lângă pachetul de 900 milioane lire sterline convenit deja, pentru a evita falimentul.

Cea mai amplă operațiune de repatriere din istoria Marii Britanii

În prezent, 600.000 de turiști din întreaga lume sunt blocați în vacanțele organizate prin Thomas Cook. Avioanele firmei, folosite pentru curse charter, au fost reținute la sol.

Intrarea în faliment a grupului Thomas Cook declanșează cea mai amplă operațiune de repatriere din istoria Marii Britanii.

Ministrul britanic de externe, Dominic Raab, a spus că guvernul de la Londra a elaborat planuri de rezervă, în cazul în care discuțiile dintre Thomas Cook și creditorii săi vor eșua, astfel încât niciun turist să nu fie lăsat peste hotare.

Thomas Cook - cifră de afaceri de aproximativ 11,32 miliarde euro pe an

Thomas Cook realiza o cifră de afaceri de aproximativ 10 miliarde lire sterline (11,32 miliarde euro) pe an. De mai mulți ani însă compania era afectată de o concurență acerbă între tour-operatori și un mediu economic incert în special în Marea Britanie, în contextul Brexitului și deprecierii lirei. Grupul Thomas Cook are o povară a datoriilor de 1,7 miliarde lire sterline și întâlnirea cu creditorii era decisivă pentru o companie care are 19 milioane de clienți pe an în 16 țări.

Fondată în 1841, Thomas Cooks operează hoteluri și stațiuni turistice, companii aeriene, nave de croazieră, precum și sute de agenții de turism.

Cu aproximativ 21.000 de angajați, compania are activități în 16 țări și deservește 19 milioane de clienți pe an.

Falimentul Thomas Cook ar putea afecta piața de turism din Spania, Grecia și Turcia, dar și economiile acestor țări și acționarii și creditorii companiei, scrie digi24.ro


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6923 secunde