Haos în Iran: cel puțin 20 de morți. Mesajul lui Trump pune gaz pe foc în Orientul Mijlociu

172
Haos în Iran: cel puțin 20 de morți. Mesajul lui Trump pune gaz pe foc în Orientul Mijlociu - 293008652499386400-1514884999.jpg

Articole recomandate

A șasea zi de proteste masive în Iran a crescut bilanțul morților la cel puțin 21 de persoane, după ce alți 9 oameni și-ar fi pierdut viața noaptea trecută, informează BBC News.


Șase dintre decese au avut loc în orașul Qahderijan din centrul Iranului, în timpul unei ambuscade asupra unui birou de poliție. Peste 100 de oameni au fost arestați noaptea trecută în aceeași regiune, conform agenției de presă controlate de stat.

Un polițist iranian a fost ucis luni în timpul unor acte de violență legate de manifestațiile antiguvernamentale care zdruncină Iranul de cinci zile, o mișcare de protest fără precedent, din 2009, în această țară, transmite AFP.

Cel puțin 21 de persoane, dintre care majoritatea manifestanți, și-au pierdut viața în violențele din cursul acestor proteste, izbucnite joi la Mashhad (nord-est), al doilea oraș iranian, și care s-au răspândit rapid de-a lungul țării.

Președintele Hassan Rohani, care duminică a făcut apel la calm, a avertizat luni că "poporul iranian va răspunde instigatorilor la tulburări", care nu reprezintă decât o "mică minoritate".

Pe de altă parte, liderul de la Casa Albă, Donald Trump, a afirmat luni că "timpul schimbării" a venit în Iran.

În cea de-a cincea zi a mișcării de protest față de guvern și dificultățile economice, un polițist iranian a fost ucis iar alți trei au fost răniți în urma unor tiruri cu armă de vânătoare, la Najafabad (centru), potrivit unui site al televiziunii de stat iraniene.

Doi manifestanți au fost uciși sâmbătă iar alți opt duminică seara, în mai multe orașe din Iran, potrivit mass-media.

Un tată și fiul său de 14 ani au murit de asemenea la Dorud (vest) când vehiculul lor a fost izbit de o mașină de pompieri furată de manifestanți, potrivit prefectului.

Luni seara, mici grupuri de manifestanți, dintre care unii scandau sloganuri antiregim, s-au adunat într-un cartier din centrul Teheranului, în condițiile unei prezențe puternice a poliției, potrivit înregistrărilor video publicate pe site-uri de presă locale și rețele sociale. Calmul a revenit spre finalul serii iar mai mulți "lideri" au fost arestați, conform presei iraniene.

Noaptea precedentă, în capitală și în mai multe alte orașe, manifestanții au atacat și uneori incendiat clădiri publice, centre religioase, bănci, mașini de poliție sau sedii ale Basij (miliția islamică a regimului).

Sute de persoane au fost arestate de la începutul tulburărilor, dintre care unele au fost apoi eliberate. Patru oameni au fost de asemenea reținuți pentru că ar fi "insultat steagul sfânt" al Republicii Islamice, arzându-l.

Autoritățile de la Teheran acuză că "agitatori" sau "contrarevoluționari" înarmați s-au inflitrat printre manifestanți, scrie realitatea.net


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0317 secunde