Guvernul japonez demisionează în vederea unei remanieri

237
Guvernul japonez demisionează în vederea unei remanieri - japonia-1349092760.jpg
Guvernul japonez a demisionat, ieri, ca parte a unei remanieri majore prevăzute de primul ministru Yoshihiko Noda, înainte de alegerile anticipate și în plin conflict diplomatic cu China, a anunțat purtătorul său de cuvânt, după cum relatează AFP. 




"Primul ministru a anunțat astăzi (n.r. - ieri) că va remania întregul său guvern. Toți miniștrii, prin ur-mare, au demisionat", a specificat purtătorul de cuvânt al executivului, Osamu Fujimura, în cadrul unei conferințe de presă.

Reales recent în fruntea formațiunii de guvernământ, Partidul Democrat din Japonia (PDJ, centru-stânga), Yoshihiko Noda urmează să anunțe noua componență a ca-binetului de miniștri. El speră să ridi-ce astfel popularitatea executivului, care în ultimul timp a scăzut sub 30% după adoptarea unei legi privind creșterea impozitului pe consum.

Pentru a obține adoptarea acestui document controversat, el a promis opoziției de dreapta că va convoca alegeri legislative anticipate "în viitorul apropiat".

Potrivit presei nipone, cel mai afectat de această remaniere este Ministerul Finanțelor. Titularul său, Jun Azumi, urmează să negocie-ze portofoliul său contra postului de secretar general al PDJ, o responsabilitate crucială în cadrul aparatului de partid în contextul în care majoritatea se pregătește de alegeri dintr-o poziție dificilă.

Acesta ar urma să fie înlocuit de Koriki Jojima, un deputat puțin cunoscut marelui public, care a pregătit în culise legea privind creșterea impozitului pe consum. Nominalizarea sa va constitui o surpriză, dat fiind că presa niponă îl evocase săptămâna trecută ca titular la Finanțe pe mai experi-mentatul Katsuya Okada, actual vicepremier.

Ministrul de Finanțe va avea ca sarcină imediată organizarea și găzduirea adunărilor generale anuale ale FMI și Băncii Mondiale, programate pentru săptămâna viitoare, la Tokyo.

Își vor păstra posturile în noul cabinet ministrul de Externe Koichiro Gemba, cel al Apărării Satoshi Morimoto, într-o pe-rioadă marcată de o dispută diplomatică cu Beijingul privind suveranitatea asupra unor insule din Marea Chinei de Est.

Premierul Noda se așteaptă să o desemneze în fruntea Ministe-rului Educației, Culturii și Sportului pe Makiko Tanako, o politiciană percepută ca apropiată de China, în semn de bunăvoință față de Beijing. În epoca primului ministru de dreapta Junichiro Koizumi, ea a deținut pentru scurt timp portofoliul la Ministerul de Externe.

Chiar dacă oficial nu va avea niciun rol diplomatic, numirea sa ar fi în mare măsură simbolică. Ea este fiica lui Kakuei Tanaka, fost premier care a contribuit acum 40 de ani la normalizarea relațiile dintre Japonia și China și care se bucură de o imagine pozitivă la Beijing. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3503 secunde