Guvernele de la Berlin și Atena au ajuns la un acord prin care Grecia va prelua migranții înregistrați pe teritoriul ei

135
Guvernele de la Berlin și Atena au ajuns la un acord prin care Grecia va prelua migranții înregistrați pe teritoriul ei - migrantinuova-1534510309.jpg

Articole recomandate

Guvernul de la Berlin a anunțat vineri că a ajuns la un acord cu Grecia pentru ca aceasta din urmă să preia înapoi migranții clandestini ajunși în Germania și înregistrați anterior în Grecia, la o săptămână după ce Germania a încheiat un acord similar cu Spania, informează AFP.


Anunțul a fost făcut la o conferință de presă de către o purtătoare de cuvânt a Ministerului german de Interne, care însă nu a oferit alte detalii despre această înțelegere, ce nu a fost încă formalizată.


Cât despre negocierile pe același subiect cu Italia, acestea sunt într-un stadiu 'foarte avansat' și 'plecăm de la principiul că un acord va fi de asemenea convenit' și cu guvernul de la Roma, a adăugat ea.


Dar noul executiv italian, format dintr-o coaliție alcătuită din partidele Liga (extrema-dreaptă) și Mișcarea 5 Stele (antisistem) s-a arătat până în prezent reticent față de un asemenea acord, cerând să fie mai întâi luate măsuri pentru protejarea frontierelor externe ale Uniunii Europene, după ce în ultimii ani sute de mii de migranți ilegali din Africa și Orientul Mijlociu au debarcat în Italia.


Cancelarul german Angela Merkel a promis că va încheia astfel de acorduri bilaterale cu statele membre ale UE pentru a-l convinge în acest mod pe ministrul ei de interne Horst Seehofer să renunțe la planul său de întoarcere de la frontierele Germaniei a tuturor solicitanților de azil deja înregistrați într-o altă țară în baza de date europeană EURODAC.


De asemenea, Berlinul vede aceste acorduri bilaterale ca fiind o soluție provizorie înaintea adoptării unui politici de azil europene comune, inițiativă care însă nu avansează întrucât la baza ei stă împărțirea migranților prin cote obligatorii între statele membre, idee care provoacă diviziuni între țările UE.


Sursa: Agerpres.ro.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5157 secunde