Gesturi fără precedent la ceremonia în memoria lui Nelson Mandela

231
Gesturi fără precedent la ceremonia în memoria lui Nelson Mandela - gesturi-1386694107.jpg

Articole recomandate

Ceremonia organizată în memoria fostului președinte sud-african Nelson Mandela a început, ieri, pe stadionul Soccer City din Soweto, în apropiere de Johannesburg, în prezența a numeroși șefi de stat și de guvern și a zeci de mii de oameni. "Nkosi sikelel’ iAfrika" ("Dumnezeu să binecuvânteze Africa") a strigat mulțimea, intonând imnul național sud-african.

Ceremonia a debutat cu un moment delicat. Președintele Africii de Sud, Jacob Zuma, a fost huiduit, ieri, de miile de oameni prezenți la ceremonia religioasă desfășurată în onoarea lui Nelson Mandela pe stadionul FNB din Soweto, din Johannesburg, infor-mează EFE.

Zuma, care a încheiat defilarea mandatarilor sosiți la ceremonia dedicată eroului luptei împotriva apartheidului, a părut contrariat la auzul fluierăturilor și huiduielilor care se auzeau din direcția tribunelor.

Președintele sud-african, care a încheiat intervențiile mandatarilor invitați la ceremonie, a mai fost huiduit și în momentul în care a fost prezentat, la debutul ceremoniilor, care au început cu o oră întârziere (ora locală 12:00, 10:00 GMT).

Actualul șef al statului, care a primit misiunea de a anunța decesul lui Mandela, la sfârșitul săptămânii trecute, a primit huiduielile cu capul plecat și ascuns în spatele unor ochelari de soare cu lentile închise la culoare, în ciuda ploii.

v v v

Președintele ameri-can Barack Obama i-a strâns mâna omologului său cubanez, Raul Castro, în timpul ceremoniilor dedicate memoriei fostului președinte sud-african Nelson Mandela, la Johannesburg, un gest fără precedent între liderii celor două națiuni între care au existat relații proaste timp de peste jumătate de secol, remarcă Reuters.

Castro a zâmbit în timp ce Obama i-a strâns mâna în drum către podiumul de pe care urma să-și rostească discursul în amintirea liderului luptei împotriva apartheidului. În discursul său, Obama a salutat personalitatea lui Mandela, numindu-l un "gigant al istoriei".

"Este greu să aduci un omagiu oricui, dar este și mai greu pentru un gigant al istoriei care a condus o națiune către justiție", a spus Obama, potrivit AFP.

El a adăugat că prea mulți lideri ai lumii și-au declarat solidaritatea cu lupta pentru libertate a lui Mandela, însă "nu tolerează disidența în rândul propriilor popoare". Totodată, Obama a mulțumit poporului sud-african pentru că a acceptat să-l împartă pe Mandela cu restul lumii. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 06 Decembrie 2013
Stire din Actual : A murit NELSON MANDELA
Pagina a fost generata in 0.6532 secunde