Germania și Ungaria ne vor prelua pacienții care au nevoie de transplant

99
Germania și Ungaria ne vor prelua pacienții care au nevoie de transplant - 92illustrationsall41-1533290687.jpg

Articole de la același autor

Ministerul Sănătății se află în discuții avansate cu Germania și Ungaria pentru a prelua pacienții din România care au nevoie de transplant de organe, a declarat la Piatra-Neamț, ministrul Sănătății, Sorina Pintea.


Aceasta a explicat că și echipe de medici din țara noastră pot realiza operații de transplant, însă problema în România este lipsa organelor.


'Marea majoritate a procedurilor de transplant pulmonar se pot face și în România. Marea problemă a noastră este donarea de organe. Ce nu este compatibil în România putem trimite în străinătate. Avem semnale că în străinătate ne vor primi pacienții, în Ungaria și Germania, nu Viena. Viena nu mai ia, ne-a trimis din ianuarie 2018 un comunicat că nu mai ia niciun pacient din străinătate. Cel mai avansat suntem în discuții cu Germania, foarte avansat. Cei de acolo mi-au spus: 'să știți că echipa voastră, de la București, care lucrează cu medici din Germania, ar putea să facă, dar avem nevoie de organe'. Dacă nu promovăm donarea de organe nu vom putea face niciodată transplant", a declarat ministrul Sorina Pintea.


Aceasta a adăugat că nu există o problemă financiară pentru transplantul de organe și a dat exemplul unui dosar aprobat pentru un transplant în străinătate care a costat 500.000 euro.


"Dacă pacientul este înscris pe lista de transplant și a fost evaluat de o comisie din România, acest pacient poate să intre în discuție pentru un transplant pulmonar în străinătate. Ieri, la prezentarea bilanțului, am spus că am aprobat la Ministerul Sănătății un dosar de 500.000 euro pentru finanțarea unui transplant pulmonar la o pacientă aflată în străinătate, și căreia i s-a transplantat. Ea a avut norocul să primească plămânul în două-trei zile. Este o chestiune de compatibilitate. Deci nu este o problemă financiară a statului român, ci de acceptare a pacienților din România în anumite centre. Nu o fac doar dacă cazul este depășit și comportă prea multe riscuri", a evidențiat ministrul Sănătății.


Totodată, ministrul Sorina Pintea a precizat că, în maxim o lună, toate registrele cu cei care au nevoie de o operație de transplant vor fi publicate pe site-ul Agenției Naționale de Transplant.


Sursa: Agerpres


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.0196 secunde